Met “Innocence & Danger” heeft de Neal Morse Band (of NMB zoals ze zich nu noemen) een dijk van een plaat afgeleverd. Dit keer geen conceptalbum. Maar een beetje tegen wil en dank wel een dubbelaar. “Innocence” met losse kortere songs, en “Danger” met twee epics. “Ik voelde deze keer veel meer vrijheid om te schrijven”, vertelt Neal Morse.
“We zijn in januari van dit jaar ruim een week bij elkaar gekomen”, begint Morse zijn verhaal. “Eind 2020 hadden Bill Hubauer en Randy George al demo’s gemaakt. Daarmee zijn we aan de slag gegaan en we kwamen heel snel in een flow. Van tevoren wilden we in elk geval twee dingen niet: een conceptalbum en een dubbelaar. We hebben ons zeker aan één voorwaarde gehouden”, lacht Morse. Want al snel ontstond er veel muziek. “Het is een beetje gegaan in de volgorde van de eerste cd. Eerst Do It All Again en daarna Bird On A Wire. Het schrijven ging gemakkelijk en gaf veel plezier. Bovendien was het ‘good stuff’. Voordat we het wisten hadden we tachtig minuten muziek. Sommige stukjes muziek klonken poppier, andere dingen waren meer voor een epic. We wilden in eerste instantie sowieso op zichzelf staande nummers. Hoe we bepalen of iets geschikt is voor een epic? Dat is vooral een kwestie van gevoel. En het is een proces waar de hele band bij betrokken is: beoordelen, beslissingen nemen en compromissen sluiten. Uiteindelijk komt er dan iets groots uit.” Morse benadrukt dat “Innocence & Danger” een product is van de hele band. “Al heb ik het geluk dat ik iemand ben die vroeg opstaat. Mike zien we pas rond half één, de andere mannen zo rond tien uur. Dat geeft mij een aantal creatieve uren in de ochtend. Het concept van “Innocence & Danger” is van Mike Portnoy. Op een gegeven moment konden we er toch niet meer onderuit om een dubbel-cd uit te brengen. Op “Innocence” staan de kortere nummers, op “Danger” de twee epics. Verder moet je er niet zoveel achter zoeken. Zo gevaarlijk zijn we ook weer niet.”
Invloed van Jon
Wat het schrijven van de teksten betreft, vertelt Morse over de podcast Musicians Having Coffee & Talking About Stuff. Daar sprak hij met Jon Anderson. “Ik deed de podcast op woensdag en op vrijdag ging ik naar Florida naar een vriend. Ook om teksten te schrijven. Het is sowieso altijd tof om met Jon van gedachten te wisselen. Toen ik begon met schrijven, merkte ik de invloed van Jon. Vooral de vrijheid om te schrijven. Natuurlijk ook omdat ik niet vastzat aan een bepaald verhaal zoals op de vorige platen. Maar ik merkte dat ik vrijer en associatiever ben gaan schrijven. Jon is een vrije geest, een heel spiritueel en creatief persoon die veel gebruik maakt van associaties en metaforen in zijn teksten. Hij legt veel gevoel in zijn teksten die bovendien geweldig passen bij de muziek. Zijn teksten zijn betekenisvol, zonder dat ze een directe zin hebben. Of Jon en ik het uiteindelijk over hetzelfde hebben? Niet hetzelfde, maar wel vergelijkbaar.”
Spirituele reis
Daarom zijn de epics voor Morse zo belangrijk. “Natuurlijk hebben we kortere songs en daar hebben we deze keer ook bewust voor gekozen. Maar in een epic kun je veel meer de diepte ingaan en een verhaal vertellen. Ik geloof dat onze muziek is geïnspireerd door de Heilige Geest. Om uit te drukken wie God is, kun je verschillende associaties, gevoelens en metaforen gebruiken. Ik denk dat ik daar meer dan ooit naar op zoek ben geweest. Veel van de epics gaan over een spirituele reis. De worsteling die we als mens hebben met God. Dat zie je ook in de Bijbel. Bijvoorbeeld de apostel Paulus schreef brieven vanuit de gevangenis. Hij was gevangen genomen vanwege zijn geloof. Maar deze reis leidt tot groei. Aan het einde is er altijd een oplossing, komt het goed. Al onze epics laten dat zien. Uiteindelijk komt de hoofdpersoon uit bij God. Dat zie je bij “Snow”, maar ook bij “Beyond The Years” op ‘Innocence & Danger.’ En soms heb ik sterk het gevoel dat ik voor een ander schrijf. Een goed voorbeeld hiervan is Not Afraid. Zelf ben ik niet bang. Maar de woorden kwamen. Ik geloof dan dat God mij zo leidt dat ik de tekst schrijf zodat een ander hierdoor geraakt kan worden.”
Brother Andrew
De Neal Morse Band gaat in oktober het nieuwe materiaal live brengen. Eerst in Amerika, daarna in het voorjaar/ begin van de zomer van 2022 in Europa. Op 2 juni speelt de band in Tilburg. “Natuurlijk zien we er naar uit om op te gaan treden en ons publiek weer te ontmoeten.”
Ondertussen is Morse ook bezig met een nieuw project. “Dat wordt een musical over brother Andrew.” Daarmee bedoelt hij Anne van der Bijl. Deze Nederlander is oprichter van de organisatie Open Doors die zich inzet voor christenen die waar dan ook ter wereld worden vervolgd. “Hij was met name bekend als smokkelaar van Bijbels naar de voormalige communistische landen. Ik heb mij hiervoor ook verdiept in het Nederland van de jaren ’50. En ook in de toenmalige spanningen tussen de westerse wereld en het communistische blok. Ik heb al een aantal songs geschreven. Wie er verder bij betrokken worden, weet ik nog niet precies. En ja, er zit nog meer in de pijplijn, maar helaas mag ik daar nog niets over vertellen. Dat is meer voor een volgend interview.”