De Noord-Nederlandse band Perfect Storm heeft zojuist het uitstekende debuutalbum “No Air” uitgebracht. Het verrassende album in combinatie met de (relatieve) onbekendheid van de band bracht mij ertoe om de band te vragen zichzelf kort te presenteren aan onze lezers. Oprichter/gitarist Gert Jan Schurer was al snel voor het idee te porren, toetsenist Ard Offers en zangeres/tekstschrijver Hiske Oosterwijk doen ook een duit in het zakje.

Sommige lezers kennen jullie misschien (nog) niet. Vertel ons eens iets over de oorsprong van de band en de individuele leden.

Gert Jan: Ik ben vier jaar geleden begonnen met het opnemen van muzikale ideetjes die al een tijdje in mijn hoofd zaten. Nadat ik een paar demo-songs had opgenomen, heb ik contact gezocht met toetsenist Ard Offers (Galaxy) om met hem een project te beginnen en om samen de nummers verder uit te werken. Later zijn drummer Jesse Bosman (Town Of Saints) en bassist David Klompmakers (View For A Day) toegevoegd om de demo’s door te spelen in bandsetting. Checken wat werkt en niet werkt en om daarna eventueel de demo’s weer aan te passen. Zangeres Hiske Oosterwijk (EVA) en zanger Adel Saflou (Ambrotype) zijn er later bijgekomen nadat de structuur en de meeste melodieën van de songs al voor het grootste gedeelte stonden.

De partijen voor het album zijn op verschillende plekken opgenomen. Eenmaal samengevoegd zijn alle partijen daarna door Niels Voskuil gemixt en door Frans Vollink gemasterd. Ben heel blij met het eindresultaat.

Ard: lang geleden speelde ik samen met Bart Schwertmann, de huidige zanger van Kayak, in de band Galaxy, ik heb ook geruime tijd professioneel muziek gemaakt met andermans repertoire, maar vier jaar geleden belde Gert-Jan mij op om samen aan zijn muzikale ideeën te gaan werken, nét op een moment dat ik zelf ook weer serieus met eigen werk bezig wilde. De klik was er eigenlijk meteen. Ik stelde voor om David Klompmakers (bassist van View For A Day) erbij te betrekken, Gert-Jan kwam met Jesse Bosman (Town Of Saints) op drums. We komen uit heel verschillende invalshoeken en muzikale achtergronden, maar dat werkt voor mij heel inspirerend. Daarom is het wel heel frustrerend dat we in de huidige situatie helaas eigenlijk veel te weinig samen kunnen doen.

Wat zijn jullie (muzikale) invloeden en naar welke muziek luisteren jullie graag?

Gert Jan: mijn muzikale invloeden zijn heel breed. Wat ik belangrijk vind, is dat er diepgang, dynamiek en sfeer in muziek zit. Zo luister ik naar elektronische muziek zoals techno maar ook naar Pat Metheny of Steven Wilson.

Ard:  Mijn muzikale invloeden zijn ontzettend breed. Voor mij begint (en eindigt) alles met The Beatles, maar ik houd van Prince tot Dream Theater, van Muse tot The 1975, Billie Eilish tot Leprous. Als er maar iets in zit wat mij opwindt, verrast of ontroert.

Jullie hebben onlangs het debuutalbum “No Air” uitgebracht. Geef ons eens een kort overzicht: wat zijn de thema’s, hoe is het ontstaan.

Hiske: Het onderliggende thema van het album is ‘relaties’, in de breedste zin van het woord. Liefdes relaties, relatie tot jezelf, tot de wereld, met anderen etc. De onzekerheden die daarmee samen gaan, angst. Over de hoop die we wel of niet hebben en het zoeken naar. Over hoe we oordelen, vergeven, loslaten en accepteren. Alle nummers en teksten sluiten aan bij dit overkoepeld thema, hetgeen voor een geheel zorgt. De muziek, ondanks in losse flarden begonnen, sluit hier ook haarfijn op aan. De teksten zijn specifiek bij en op de muziek geschreven.
Daarnaast zou ik zeggen dat bij alle composities een zelfde soort approach qua vibe is doorgetrokken, qua harmonie, melodie en grooves.

Waar gaan de teksten op het nieuwe album over en wie is de belangrijke schrijver/schrijfster?

Hiske: Ik heb de meeste teksten geschreven voor dit album. Twee teksten waren er al en die heb ik hier en daar aangepast. Het overkoepeld thema van dit album is zoals eerder genoemd ‘’relaties’’, in de breedste zin van het woord.
Strength: gaat over de onzekerheden waar we mee worden geconfronteerd en hoe sterk genoeg te zijn om dat te erkennen en de confrontatie aan te gaan. Met jezelf en met de wereld.
The Search: zoektocht naar jezelf. Ben je te ver van jezelf verwijderd of ben je er nog?
Sun For life: Let go of the mind. Loslaten van patronen en gedachtes waar je in vast zit. Als je veilig bent hoef je niet meer te vechten en je te verzetten.
Hope/Leap Of Faith: durf te hopen, durf de baas van je eigen leven te zijn, durf de sprong te wagen ondanks onzekerheden of twijfel, ondanks de stemmen in je hoofd.
No Air: de relatie met jezelf en de wereld. Het gevoel van verdrinken, vast zitten, alsof niemand om je geeft, eenzaamheid. Willen ontsnappen, maar de golven zijn te sterk. Tegen de stroom ingaan heeft geen zin.  
Mind’s Eye: over (voor)oordelen.
How It Ends: gaat over een relatie aan willen gaan met iemand anders, een liefde. Iemand volledig toe te laten in je ziel, en daarin volledig jezelf durven zijn. De vraag of diegene dat met je aandurft.

De revelatie van “No Air” is voor mij jullie zanger Adel Saflou. Ik las ergens dat hij een Syrische vluchteling is die met de dood in de ogen de oversteek naar Europa heeft gemaakt. Klopt dat en hoe zijn jullie in hemelsnaam op zijn spoor gekomen?

Gert Jan: Ja klopt. Adel komt van origine uit Syrië, woont nu zo’n vijf jaar in Nederland en heeft een behoorlijk roerig leven achter de rug. Ondanks zijn verleden is hij een van de meest optimistische personen die ik ken. Ik ken Adel via onze bassist David. Adel had David via facebook benaderd om in zijn eigen band Ambrotype te gaan spelen. David liet een YouTube-filmpje van Adel zien en toen dacht ik gelijk wow!

Ik ben met name onder de indruk van de melodische benadering van jullie muziek, hoe is dat ontstaan en wie is daarvoor verantwoordelijk?

Gert Jan: Leuk om te horen! Ard en ik hebben de meeste melodieën bedacht. De chord-changes zijn vaak niet standaard en daardoor de melodieën dus ook niet.  We proberen altijd iets origineels te vinden zodat het fris en anders klinkt.

Ard: Persoonlijk denk ik dat het voorkomt uit de benadering dat de basis van elke vorm van muziek  – voor mij in elk geval – een liedje is. Waarmee een idee voor een song ook begint, en dat kan ook een ritme zijn of een vette gitaarriff, en hoe complex of uitgesponnen je het ook wil maken, de basis voor mij is een melodie die blijft hangen. En daar hebben we echt heel hard aan gewerkt. Soms komt het als vanzelf (How It Ends had ik binnen een half uurtje op demo ingezongen), en soms is het gewoon hard werken.

Hopelijk gaan ooit de theaters weer open en kunnen we weer genieten van live muziek. Zijn er plannen om in dat geval te gaan toeren of blijven jullie een studio-band?

Gert Jan: We zijn van plan om ook live te gaan spelen, want we hebben al een paar keer gerepeteerd met de volledige band. De plaat live voor publiek spelen zou echt helemaal te gek zijn.

Ard: Toeren is wel het ideaal en die contacten zijn we al wel aan het aanboren, maar voorlopig –  uiteraard vanwege de Coronacrisis – zou ik al blij zijn als we onze plaat straks gewoon weer zonder allerlei restricties voor publiek mogen spelen. En dat voelt soms nog best ver weg.

Wat zijn de verdere plannen voor de (nabije) toekomst?

Gert Jan: Werken aan een liveshow en aan nieuwe muziek sowieso.

Ard: We hopen met deze cd zeker ook bij platenlabels nog interesse te wekken, om promotie en distributie te kunnen verbeteren, maar ook omdat dit je dichterbij het toeren of verzorgen van de leukere voorprogramma’s brengt. Voorlopig zullen we ons,  deels noodgedwongen maar ook omdat dat heel opwindend is,  ook focussen op onze online activiteiten om een publiek en netwerk op te gaan bouwen,  Daarbij bestaan tegenwoordig geen grenzen meer, dus heb je muziekliefhebbers van over de hele wereld te winnen.

Willen jullie tot slot nog iets zeggen tegen de lezers van Progwereld?

Gert Jan: We zijn een crowdfunding begonnen om de productiekosten van de plaat enigszins te drukken. Jullie zouden ons fantastisch helpen door ons te steunen via: https://www.voordekunst.nl/projecten/11117-het-eerste-album-van-perfect-storm-1

Geniet van het album zou ik zeggen!