Niet iedereen in Nederland zal Advent Horizon kennen. Kun je iets over de band vertellen?

Wij zijn een progressieve rockband uit Salt Lake City, Utah, Verenigde Staten. We bestaan al sinds 2010. Ons eerste album “Immured” kwam uit in 2011 en ons tweede album “Stagehound” in 2015. We toerden een paar keer door de VS, in het voorprogramma van Kansas, Styx en Lynyrd Skynyrd en enkele andere bekende classic rockbands. Van 2018 tot 2021 hadden we een pauze omdat onze leadzanger twee baby’s thuis had, maar we zijn er nu weer mee bezig en kijken ernaar uit om op een of andere manier onze stempel te drukken op de progressieve muziekwereld!

Je hebt onlangs het album “A Cell To Call Home” uitgebracht. Kun je ons er meer over vertellen?

Dit album is geschreven tussen 2017 en 2021. Het is een conceptalbum en vertelt het verhaal van een verslaafde die probeert zichzelf uit zijn moeilijke verleden te trekken terwijl hij door relaties en de problemen van het moderne leven navigeert. We hadden het geluk dat we voor dit album de hulp in konden roepen van een aantal bekende gastmuzikanten, waaronder Jordan Rudess (Dream Theater), Randy McStine (toerend lid van Porcupine Tree) en Dave Meros (Spock’s Beard). Het album is tot nu toe zeer goed ontvangen en het lijkt erop dat het nieuws over onze muziek zich snel verspreidt in Europa, wat voor ons erg spannend is!

Waar haal jij je inspiratie vandaan en waar luister jij zelf naar?

Onze muziek is sterk beïnvloed door klassieke progbands als Rush, Yes en King Crimson, maar ook door moderne bands als Porcupine Tree, Haken, Leprous en Opeth. We hebben individueel ook andere invloeden die af en toe in onze muziek opduiken om wat extra smaak toe te voegen. Cason Wood (basgitaar) houdt van hiphop, jazz en funk/soulmuziek. Ikzelf houd van new wave-muziek uit de jaren 80 en moderne kunst en indierock. Mike Lofgreen (drums) luistert veel naar black metalmuziek. Al deze dingen samen zorgen ervoor dat we denken dat het een unieke mix is.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

We zijn al muziek voor ons volgende album aan het schrijven en hopen volgend jaar iets uit te brengen. In de tussentijd hopen we heel erg dat we Europa kunnen bereiken, want we zouden niets liever willen dan live optreden voor al onze nieuwe Europese fans!

Wil je nog iets zeggen tegen de lezers van Progwereld?

Hoi!!! We zijn Progwereld dankbaar voor de hulp bij het verspreiden van de boodschap over ons nieuwe album. We geloven echt dat we iets speciaals hebben gecreëerd, en we kunnen niet wachten om deze muziek mee op pad te nemen en jullie allemaal persoonlijk te ontmoeten! Proost!