Niet iedereen zal jullie kennen. Kun je iets over de band vertellen?

We vormden de band in 2023 terwijl we in de laatste opnamefase van “Exodus” zaten, tot dan toe was het meer een losse samenwerking. Ik (Torbjörn Carlsson, HR) schreef de nummers en daarna legden Anders Börjesson en Ulrik Arfuren hun benadering van de gitaar- en zangpartijen vast. Anders en ik hebben door de jaren heen in veel verschillende situaties samengewerkt, dus hij was een logische keuze. Ulrik was iemand die ik kende; we hadden nog nooit samen iets muzikaals gedaan, maar ik wilde echt zijn kenmerkende stem voor deze muziek.

Jullie hebben onlangs het album “Exodus” uitgebracht. Kunnen jullie er meer over vertellen?

Het begon allemaal in 2018, toen ik een aantal nummers had en ze in een bepaalde context wilde plaatsen. Het idee ontstond om een verhaal te schrijven over een jong stel dat plotseling verwikkeld raakte in de verschrikkingen van de oorlog. Destijds hadden we Syrië, toen kwam Oekraïne, en meest recentelijk Gaza. Het is veel gemakkelijker om liedjes te schrijven en sfeer te creëren als je een specifieke locatie en situatie in gedachten hebt.

Waar halen jullie de inspiratie vandaan en waar luisteren jullie zelf naar?

Uiteraard kan ik hier alleen voor mezelf spreken, Anders en Ulrik hebben hun eigen, enigszins verschillende smaak, maar we delen dezelfde grote helden in de progwereld. Persoonlijk vind ik het inspirerend om over andere muzikanten te lezen of naar muziek te luisteren die ik leuk vind in allerlei genres. Ik ben opgegroeid met het luisteren naar Elvis in de jaren zeventig, daarna bracht mijn grote broer platen mee naar huis van Slade, Nazareth, Thin Lizzy, Kiss enzovoort. Daarna kwamen Zappa, Sparks, Genesis, Marillion, Saga en Yes, waarna ik een grote fan werd van Rick Wakeman. Er was ook een periode waarin ik mij verdiepte in Dylan, Simon & Garfunkel en andere singer-songwriters. The Beatles zijn er altijd geweest en het is songwriting in welk genre dan ook dat mij inspireert. Een van de Americana-artiesten waar ik echt van geniet is Blitzen Trapper, en in het progrock genre zijn er Barock Project, Steven Wilson, Haken en natuurlijk de verschillende projecten van Neal Morse, en laten we onze Zweedse held Roine Stolt niet vergeten!

Wat zijn jullie toekomstplannen?

We moeten een goede band bij elkaar krijgen! We hebben nog geen vaste drummer en bassist. Ulrik speelt bas op een aantal nummers op het album, maar hij wil zich vooral concentreren op de zang. We hebben enkele verzoeken om live te spelen en misschien kunnen we na de zomer wat shows doen. We zijn ook van plan om in april een single uit te brengen. Dit nummer zal een beetje verschillen van wat we kennen van “Exodus”, we wilden een meer directe rockbenadering van ons repertoire uitbrengen, maar het is nog steeds prog. Wij hopen dat je het leuk vindt!

Wil je nog iets zeggen tegen de lezers van Progwereld?

Progmuziek is de beste mix van alle genres, je kunt alles mixen, van klassieke stukken via jazz/fusion tot meer metalgeoriënteerde dingen. Het is de vrijheid om de muziek te creëren, schrijven en spelen die deze inspirerend maakt. Maar zonder jullie luisteraars en fans zouden we niet bestaan. We hopen dat je met veel plezier naar Parallels luistert en een dikke pluim voor Progwereld voor het brandend houden van de fakkel.