Binnen Progwereld dragen wij de Nederlandse progscene een warm hart toe. Het ontstaan van een nieuwe Nederlandse band binnen de op onze site besproken genres verdient dan ook een passende introductie. Vandaar dat Rik van den Heuvel contact zocht met Jan Boekestein van de Nederlandse formatie The Boxx Orchestra naar aanleiding van hun debuut, “Out Of The Boxx”.

Misschien kennen sommige lezers jullie band nog niet. Vertel eens kort over het ontstaan van de band.

The Boxx Orchestra is in 2016 opgericht door mij (Jan Boekestein), ik speelde in de jaren ’70 en ’80 keyboards in de symfonische rockband Argyll en de powerrock band The Boxx en schreef destijds een grote hoeveelheid nummers. Deze nummers vormen de basis voor de huidige band, alleen dan wel opnieuw gearrangeerd voor de 21e eeuw. Overigens worden er ook nieuwe nummers geschreven.

Kun je de band voorstellen?

Naast Jan Boekestein op keyboards en backing vocals bestaat de band uit leadzangeres Ria Mulder, gitarist en backing zanger Jos van der Zanden, bassist Walter Hüsstege (bekend van Cause 17) en drummer Kees Schollen.

Wat zou je zeggen dat jullie invloeden zijn, of waar luister je zelf graag naar?

De invloeden van de bandleden zijn zeer divers van Barok tot Powerrock. We vinden elkaar echter in de gemeenschappelijke voorliefde voor de symfonische rock, zowel de ‘klassieke’ symfo rock uit de seventies en eighties als de hedendaagse progrock.

Omschrijf in eigen woorden de muziekstijl van jullie band

De muziekstijl van The Boxx Orchestra is een mix van puur symfonische rock en meer ‘straight between the eyes’ rock waarbij het wel zo is dat er altijd sprake is van fraaie melodielijnen, verrassende harmonieën en soms onverwachte ritmische wendingen. We proberen met onze stijl steeds een beetje ‘out of the boxx’ te opereren.

Wat zijn jullie plannen voor de komende tijd?

Het afgelopen jaar stond in het teken van het uitbrengen van ons debuutalbum ‘Out of the Boxx’. Eerder in 2021 zijn al twee single tracks van dat album uitgebracht op de streaming platform. Voor de komende tijd willen we, zodra het weer corona-technisch kan gaan optreden. Daarnaast zijn we gestart met de opnamen voor ons tweede album. Wanneer dat album uit zal komen is op dit moment nog niet bekend. Aan de hoeveelheid materiaal zal het niet liggen. Er liggen nog zo’n 40 nummers op de plank en er komen nog steeds nieuwe nummers bij.

Hebben jullie nog een boodschap voor de Progwereld-lezer, of iets leuks wat je wilt delen?

In deze moeilijke tijden biedt muziek voor heel veel mensen een houvast en troost. Zet dus zo vaak mogelijk een CD (of LP) op, of stream je favoriete muziek. Zodra het weer kan; ga naar concerten. Als muziekliefhebber zorg je er op die manier voor dat muzikanten door kunnen gaan met hun activiteiten!