Veel te vroeg, rond half acht was ik al aanwezig, terwijl de band als hoofdact pas rondom half elf zou optreden. Misschien zou een kort interview vóór het optreden mogelijk zijn, en ja hoor, na overleg met de band wordt mijn verzoek ingewilligd en bevind ik me niet veel later in de aanwezigheid van de broers Germán en Sebastián Vergara, respectievelijk gitarist en zanger van de band. We trekken ons terug in de rookruimte (!) van de zaal, het gesprek vind plaats in uitstekend Engels.

Aisles 27-10-2016-5

Gefeliciteerd met het nieuwe album, “Hawaï”, het wordt uitstekend ontvangen door pers en publiek, niet in de laatste plaats door Progwereld
De appreciatie is geweldig van alle kanten, daar zijn we echt heel blij mee. We maken een bijzondere mix van jazz, rock, prog en folk die niet altijd even makkelijk in het gehoor ligt, we noemen het zelf trouwens liever eclectische muziek. Desondanks verkopen we goed en is er veel interesse voor onze muziek. We krijgen goede reviews van vakpers en, nog veel belangrijker, het publiek.

Kunnen jullie iets vertellen over de totstandkoming van het nieuwe album?
We wilden het deze keer heel serieus aanpakken, dus huurden we samen een strandhuis waar we onszelf opgesloten hebben en waar heel hard is gewerkt aan het nieuwe materiaal. De teksten waren vooraf al vrijwel volledig geschreven, de muziek en de arrangementen volgden.

Het nieuwe album “Hawaii” is een conceptalbum, een dubbelaar zelfs, wat is de gedachte achter het concept?
Het gaat eigenlijk over het gegeven dat de wereld eindig is in het jaar 2300. Een groep mensen gaat nadenken over hoe de wereld er moet uitzien nadat deze vergaan is, een soort van post-apocalyptisch wereld dus. Club Hawaï is de plek waar een aantal van de mooie dingen van de oude wereld zijn verzameld. Veel beeldspraak en diepe filosofische teksten dus, waar gaat het naartoe met de wereld. Dat is inhoudelijk wat hen bezig houdt, met name gitarist/toetsenist/componist Germán is verantwoordelijk voor de teksten, met enige aanpassingen om de stem van jongere broer Sebastián nog beter tot zijn recht te laten komen.

 

Ten aanzien van de kritiek op het feit dat het een dubbelalbum is geworden terwijl de totale speelduur net iets over de tachtig minuten bedraagt: we hadden al meer materiaal geschrapt en wilden niet nog verder strepen in de muziek, dat zou tot een te groot compromis hebben geleid en dat wilden we absoluut niet. We realiseren ons dat het soms niet handig is: hogere productie kosten, lastiger te verkopen maar hopen dat het eindresultaat het ruimschoots waard is.

Aisles 27-10-2016-2

Hoe ziet de rock scene in Chili er eigenlijk uit?
Er is sprake van een actieve rock scene, vooral progmetal is populair maar ook funk en techno kunnen zich verheugen in grote belangstelling. Aisles is de enige echte prog rock band in Chili, het is moeilijk te overleven, we hebben allemaal een baan ernaast maar de ambitie, de drive en de passie om van muziek ons beroep te maken is duidelijk aanwezig.

 

Wat zijn jullie invloeden qua muziek?
Beide heren komen razendsnel met de grote namen uit de hoek: Yes, Genesis en Pink Floyd worden genoemd maar ook UK (de eerste bezetting met Bruford/Holdsworth) Mahavishnu  Orchestra en Pat Metheny worden door gitarist Germán met name genoemd. Queen is van enorm grote invloed geweest, maar de jongere Sebastian noemt bijvoorbeeld ook Depêche Mode als favoriet.

 

Iets heel bijzonders, twee broers in één band, zelfs een tijdje drie, hoe werkt dat in de praktijk?
Dat gaat heel goed, er is altijd sprake geweest van een goede onderling verstandhouding. Het was handig dat bij ons thuis altijd muziekinstrumenten aanwezig waren, piano, gitaar. Dus het was makkelijk om samen muziek te maken, we voelen ons safe en vertrouwd in elkaars  aanwezigheid. Uiteindelijk hebben muzikale verschillen van inzicht geleid tot het vertrek van toetsenman en oudste broer Luis, maar de band met hem is nog steeds prima.

Aisles 27-10-2016-1

Dit is jullie eerste tour door Europa, hoe bevalt het tot dusverre?
Het is geweldig, hard werken ook, lange dagen, weinig slapen, soms maar een paar uur per dag. We spelen in relatief kleine zalen maar de ontvangst is fantastisch, sommige mensen kennen de muziek al en we krijgen zelfs af en toe verzoekjes. De merchandise loopt ook prima.  Het is echt heel jammer dat we door vervelende omstandigheden (redactie: problemen met visa en strenge grenscontrole na terreuraanslagen Brussel en Parijs) moesten besluiten niet op Progdreams V op te treden, maar we komen graag terug om in de grote zaal van de Boerderij te spelen en met onze idolen Focus kennis te maken.

 

Dank jullie voor je tijd, is er tot slot nog iets wat je wil zeggen tegen de lezers/bezoekers van Progwereld?
We bedanken iedereen voor de steun en de interesse in onze muziek, vertel het voort zouden we willen zeggen.

 

Oké mannen, nogmaals dank voor jullie tijd en moeite, heel veel succes met het optreden vanavond en de optredens later in Oostburg, België en Groot Brittannië.

Interview: Alex Driessen
Foto’s Ron Kraaijkamp