Sommige bands vallen gelijk op in positieve zin, op muzikaal gebied maar ook qua aankleding, styling en presentatie. Het uit Hoofddorp afkomstige Solarcycles is zo’n band. De muziek is zeer aangenaam en ook de presentatie is uniek en aansprekend. Misschien muzikaal niet per definitie vernieuwend, maar toch bevat de muziek interessante facetten die de interesse wekken. Er zijn genoeg redenen te vinden deze band eens in de schijnwerpers te zetten, die grijpt Progwereld dan ook graag aan.
De openingsvraag van dit interview prangt al heel lang in mijn systeem; de naam Solarcycles, waar komt die vandaan?
De naam is bedacht door onze zangeres, Sascha. Er zijn meerdere redenen waarom ze voor deze naam heeft gekozen. Allereerst passen de zoncyclussen goed bij onze band, gezien onze liefde voor de natuur een belangrijke rol speelt in onze muziek. De ongeëvenaarde schoonheid en kracht van de natuur dienen als een eindeloze bron van inspiratie voor ons. Daarnaast is het extra mooi en relevant voor ons om het woord “cyclussen” in de bandnaam te hebben, vanwege de inspiratie die we halen uit culturen en stromingen die het leven en de natuur beschouwen als een voortdurende cyclus.
Dat gaat diep….
Ja, misschien wel, maar de zon is cultureel en historisch gezien betekenisvol en relevant voor onze muziek. Veel van onze muziek is geïnspireerd door onverklaarbare fenomenen, mysterieuze krachten in ons universum, historische, esoterische kennis en paganistische denkbeelden. Het verwijzen naar de zon in onze bandnaam is wellicht de krachtigste mogelijkheid daarvoor. De zon heeft door de geschiedenis heen enorme betekenis gehad in diverse denkbeelden, religies en culturen, en is daarom een machtig en verbindend symbool. Daarnaast is de zon natuurlijk de drijvende kracht achter alles wat op deze wereld bestaat, groeit en bloeit.
Sascha koos voor één woord als bandnaam om de “eenheid” met de natuur te benadrukken, op cultureel, fysiek, spiritueel en metafysisch vlak. Dit sluit aan bij het Nederlandse gebruik van het schrijven van dergelijke woorden als één geheel en geeft een mooie knipoog naar onze Nederlandse afkomst. Het ziet er simpelweg ook mooier uit, vinden we zelf.
Laten we eens beginnen met jullie voor te stellen aan het Nederlandse publiek. Wat kunnen jullie vertellen over Solarcycles?
In de zomer van 2014 zijn Sascha en Iwan begonnen met het schrijven van de eerste nummers. Zij hadden elkaar ontmoet in een andere symfonische metalband die een paar maanden daarvoor uit elkaar was gegaan. Het was het perfecte moment voor een eigen project, waarin al hun creatieve ideeën tot uiting konden komen zonder tegenstand van bandleden met uiteenlopende muzikale voorkeuren. Iwans jongere broertje Ralf voegde zich snel bij de band als drummer. Via een advertentie op een muzikantenplatform was begin 2015 het team compleet met de toevoeging van violiste Silvana en toetsenist Frank.
Hoewel alle bandleden eigenlijk een andere muzikale achtergrond hebben, komt alles samen in de muziekstijl die wij maken, waarin we ruimte vrijmaken voor verschillende muzikale invalshoeken. We vinden het leuk als iedereen zijn stempel op de muziek kan drukken.
Voor Solarcycles heeft elk van ons ervaring opgedaan in andere bands. Iwan en Ralf zaten in hun eigen melodieuze deathmetalband Deamension; Iwan was betrokken bij een thrashmetalband genaamd Raiser en zat samen met Sascha in een symfonische metalband genaamd Cold Embrace. Frank speelde jarenlang in de band Beyond Existence, terwijl Silvana haar bijdrage leverde aan de gothic/doommetalband Endymaeria.
En de gezamenlijke interesse voor de natuur dus?
Jazeker. In onze muziek bekritiseren we expliciet de vernietiging van de natuur en streven we naar een nieuwe eenheid/verbinding tussen mens en natuur. We geloven erin dat dit ontzettend belangrijk is voor een mooiere en betere wereld waarin alles weer in balans is.
Wat kunnen jullie vertellen over jullie debuutalbum?
Ons debuutalbum “Lunar” is een samenstelling van nummers die we gedurende de afgelopen jaren hebben geschreven. Na onze ep in 2017 volledig zelfstandig te hebben opgenomen, gemixt en gemasterd vanwege ons studentenbudget, hadden we deze keer gelukkig meer budget beschikbaar en een enorme motivatie om de hoogst mogelijke kwaliteit te bereiken. We hebben professionals ingehuurd voor het mixen en masteren, en de drums en viool zijn opgenomen in studio’s die hiervoor bijzonder geschikt zijn. Zelf speelden we ook nog steeds een grote rol bij het opnemen van alle andere instrumenten, maar met gebruik van professionelere apparatuur dan bij de ep. Hoewel het opnemen van muziek veel geld kost, hebben we door zelf veel te doen en slim gebruik te maken van ingehuurde professionals het maximale eruit gehaald.
“Lunar” is een melancholisch en hoopvol album waarin emoties, mysterieuze krachten en de verbinding met de natuur centraal staan. We denken dat de sfeer van het album magisch, open en krachtig is. We hopen dat luisteraars er zelf betekenis in kunnen vinden en tijdens het luisteren kunnen wegdromen en “reizen” naar een prachtig en betekenisvol landschap waarin tijd en ruimte vervagen.
Elk nummer op het album heeft een unieke betekenis. Terwijl het ene nummer gaat over het accepteren van pijn, behandelt het andere nummer de nutteloosheid van geweld en haat, terwijl de natuur ons allemaal accepteert en omarmt. Het album bevat het maatschappijkritische nummer Moonblind, waarin de destructieve invloed van de kapitalistische maatschappij wordt belicht. Andere nummers reiken naar mysterieuze en ontastbare krachten, waarvan we de aanwezigheid voelen maar niet kunnen bewijzen. In Ode to the Forest komt onze krachtige band met het bos aan bod, en in Moonlit Fields stellen we dat er geen bezit in de natuur bestaat en dat iedereen in feite vrij is in het leven. Het slotnummer Grows Then Dies verwijst naar de cycli van de natuur en het lijden dat het verstrijken van de tijd en het verval met zich meebrengt. Een terugkerend thema in alle nummers is onze band met de natuur en de acceptatie van de moeilijke momenten in het leven. Elk nummer biedt ook een sprankje hoop en vertrouwen in het feit dat de natuur het beste met ons voor heeft en dat dingen met een reden gebeuren.
Jullie muziek kun je breed beoordelen. Ik zou het vanuit mijn oogpunt als progrockrecensent kunnen benoemen als folkloristische progmetal, maar er zijn ook overlappingen met pagan of viking metal. Wat is in essentie de beste betiteling of benadering volgens jullie zelf?
Het is voor ons lastig om onze eigen muziek te categoriseren, dus luisteren we vooral naar wat anderen zeggen. De kern van onze muziek is een mix van harde, melodieuze metalstijlen, folk (zowel Keltisch als Scandinavisch) en vocalen met een indierockachtig karakter. In het kort beschrijven we het meestal als symfonische folkmetal, maar er zijn zeker ook progressieve en gothicelementen aanwezig. Wat we vaak horen of lezen is dat ons geluid uniek is, en daar zijn we trots op. Voor ons maakt het eigenlijk niet zoveel uit in welk genre we worden geplaatst.
Ik beschouw de productie van de cd als “warm”, een beetje wollig. Daar kan je natuurlijk over discussiëren, maar uiteindelijk vind ik het prettig om er naar te luisteren. Wie is verantwoordelijk voor het hele pakket?
Zoals eerder uitgelegd, hebben we een uitgebreid productieproces gehad, deels in onze eigen studio en deels met professionele hulp. De algehele productie resulteert inderdaad in een warm geluid, waarschijnlijk door de grote hoeveelheid “low-end” in onze muziek, waar we zelf van houden. Dit voegt naar onze mening een diepere en mysterieuzere dimensie toe aan de nummers. De warme klank is ook deels bepaald door de professionals die we hebben ingeschakeld voor het mixen en masteren. We denken dat zij goed hebben aangevoeld welke sfeer we met onze muziek willen overbrengen.
Jullie hebben al een flink aantal semi professionele video’s geproduceerd. Die spelen zich altijd af in een bos en de natuur is duidelijk dus een grote inspiratiebron voor jullie. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?
Absoluut, dat klopt. Wij hechten veel waarde aan het produceren van muziekvideo’s, omdat deze een integraal onderdeel zijn van de totale muzikale ervaring die we onze luisteraars willen bieden. Video’s stellen ons in staat om de diepgaande betekenis en emoties achter onze nummers over te brengen, zelfs voor degenen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn bij een liveoptreden, dankzij de mogelijkheden van deze moderne tijd. Met onze muziek streven we naar een ervaring die losstaat van ruimte en tijd, en wat is er tijdlozer dan de prachtige natuur?
Dus het filmen in de natuur is niet alleen een uitdrukking van onze liefde voor en verbondenheid met de natuur waar veel van onze teksten over gaan, maar ook een weloverwogen keuze om een tijdloze muziekervaring te creëren.
Het maken van zulke video’s is vaak een flinke kostenpost, hoe financieren jullie dat?
Wij financieren alles zelf en maken gebruik van onze eigen vaardigheden om de kosten te drukken. Sascha, onze zangeres, heeft een studie afgerond aan de UvA op het gebied van filmproductie, wat de basis heeft gelegd voor het zelf maken van video’s. Natuurlijk brengt het zelf produceren van clips ook investeringen met zich mee, zoals in apparatuur, outfits en decors, maar de grootste investering is tijd. Het is eerlijk gezegd nogal onhandig en uitdagend om zelf in de video’s te “spelen” die je maakt. Soms vereist dit ook wat onorthodoxe oplossingen, zoals het inschakelen van onze ouders en het geven van een spoedcursus camerabediening.
Gelukkig hebben we het voordeel dat we Sandra (van runes.of.ravens) hebben ontmoet, die zeer bedreven is in het maken van clips. Ze heeft al twee prachtige video’s voor ons geproduceerd (Ode to the Forest en Raven’s Call), waardoor wij ons kunnen richten op andere aspecten van de creatieve processen. Het blijft echter in ons DNA zitten om zelf betrokken te blijven bij het maken van clips. Gedurende het hele jaar zijn we bezig met het bedenken van nieuwe ideeën en het scouten van locaties. Het is voor ons niet alleen een leuke activiteit, maar ook een onlosmakelijk onderdeel geworden van wie we zijn als band.
Het logo van de bandnaam suggereert samen met de hoes dat het een black- of deathmetal-cd is. Waarom hebben jullie specifiek voor zo’n stijl gekozen?
De keuze voor het logo en de stijl van het album staat voor ons los van een specifiek genre, en er is geen bewuste intentie om naar een bepaald genre te verwijzen. Het album zelf representeert voor ons een magische plek in de natuur, en een visuele weergave van de natuur is voor ons niet gebonden aan een specifiek muziekgenre. Het vormt eigenlijk precies wat wij zien als een visuele samenvatting van alle nummers op het album.
Wat betreft het logo hebben we gekozen voor een ontwerp dat duidelijk de connectie met zowel metal als natuur laat zien, zonder specifiek te verwijzen naar black- of deathmetal. Het is een symmetrische compositie van symbolen en elementen die refereren aan belangrijke thema’s in onze muziek, zoals de maan, cyclus, pentagram en takvormige letters.
Ik ervaar een verschil tussen jullie ep “Ethereal Storms” en het debuutalbum “Lunar”. De ep hebben wij niet besproken, maar als ik nu een analyse moet maken denk ik dat het debuutalbum vooral volwassener en puntiger is geworden. Ook de presentatie van Sacha’s stem is significant anders. Hoe ervaren jullie dat zelf?
Wij ervaren zelf inderdaad ook een duidelijk verschil tussen onze ep “Ethereal Storms” en het debuutalbum “Lunar”, en een deel van dat verschil kan worden toegeschreven aan het aanzienlijk andere budget zoals we eerder al meldden. Tijdens onze studententijd hebben we “Ethereal Storms” opgenomen en deden we alles zelf op het gebied van productie. Voor “Lunar” hadden we echter de mogelijkheid om te investeren in betere apparatuur en professionals in te schakelen voor het mixen, masteren, en de opnames van viool en drums. Vooral op het gebied van de vocalen hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt, mede dankzij de expertise van professionele geluidstechnici.
Hopelijk speelt ons voortdurende streven naar verbetering ook een rol. Met elke nieuwe productie willen we niet alleen artistiek groeien, maar ook technisch vooruitgaan. Het is een proces waarin onze muzikale visie steeds duidelijker wordt, en we hopen dat deze voortdurende inspanningen een rol spelen in het volwassener worden van ons werk.
Wat zijn jullie invloeden of waar luisteren jullie zelf veel naar?
Onze invloeden variëren sterk per bandlid en omvatten een breed scala aan genres. Binnen het metalgenre putten we vooral inspiratie uit bands als Children of Bodom, Insomnium, Within Temptation, Epica, Sonata Arctica, Dio en Ozzy Osbourne. In het folkgenre laten we ons beïnvloeden door bands als Faun, Wardruna, Irfan en Skáld. Maar we halen ook inspiratie uit misschien wat onverwachte bronnen, zoals Florence and the Machine, het vroegere werk van Paramore, Aurora, Sinéad O’Connor, Kate Bush en Lindsey Stirling.
Het artwork, produceren jullie zelf?
Ja, meestal wordt het artwork gemaakt door onze zangeres Sascha. Onze gitarist Iwan heeft het artwork voor de single “Grows Then Dies” gemaakt en zal dit waarschijnlijk ook iets vaker gaan doen in de toekomst.
Ik ervaar wat invloeden van een andere Nederlandse band, namelijk The Dreamside. Kennen jullie die band en zijn jullie daar wellicht door beïnvloed?
Nee, we zijn niet bekend met die band, maar we zullen zeker eens de tijd nemen om ernaar te luisteren en meer over hen te ontdekken. Bedankt voor de aanbeveling!
Wat doen jullie in het dagelijks leven?
Ondanks dat we steeds meer tijd investeren in de band, waarbij we ons bezighouden met diverse taken zoals social media, het schrijven van nieuwe muziek, repeteren, optredens, bestellingen, boekingen en het onderhouden van contacten met fans, hebben we ook nog allemaal een baan. Onze werkzaamheden variëren van logistiek en IT tot de biomedische sector, grafische vormgeving en kwaliteitsmanagement. Het is een uitdagende balans tussen onze passie voor muziek en ons dagelijks werk.
Jullie hebben onlangs opgetreden met Vanaheim, een band die qua stijl dicht bij jullie in de buurt komt. Hoe is het contact ontstaan?
Onze recente optredens met Vanaheim op 13 en 14 oktober 2023 waren een ongelooflijk leuke ervaring. Vanaheim brengt echt een feestelijke sfeer naar hun shows, wat perfect aansluit bij onze stijl. Het contact met Vanaheim is tot stand gekomen via social media; zij namen contact met ons op voor deze “Heidennachten” shows. Het was een geweldige kans en we zijn blij dat we deze samenwerking hebben kunnen realiseren.
Treden jullie op regelmatige basis op, hebben jullie daar behoefte aan of zijn jullie meer een studioband?
Op dit moment hebben we enkele shows op de planning staan en streven we ernaar om regelmatig op te treden, zowel nationaal als internationaal. Ons doel is om te groeien en uiteindelijk de festivalpodia te betreden. Tegelijkertijd koesteren we de mogelijkheid om intieme en sfeervolle shows te blijven spelen in de prachtige zalen die Nederland te bieden heeft. Hoewel we onszelf niet puur als een studioband beschouwen en optreden ons altijd enorm motiveert, hechten we ook grote waarde aan het schrijven en produceren van nieuwe muziek. Het moet een beetje in evenwicht blijven, voor onszelf maar natuurlijk ook voor de luisteraars die op een gegeven moment ook weer wat nieuws willen horen en zien.
Het debuutalbum ligt er, wat zijn de toekomstplannen?
Met het debuutalbum achter ons, streven we ernaar om vooral meer van alles te doen: meer albums uitbrengen, meer optredens verzorgen en meer muziekvideo’s produceren. We zijn al druk bezig met het realiseren van deze plannen. Voor ons is muziek maken niet slechts een hobby, het is eigenlijk onze levensstijl, en we doen niets liever. We kijken uit naar alles wat de toekomst ons brengt en blijven gedreven om onze passie te delen met ons publiek.