“Eigenlijk is “JTR1888” door een samenloop van omstandigheden ontstaan. Ik had een nummer geschreven over deze seriemoordenaar voor Knight Area. Maar zoals het gaat in een band moest het liedje worden vertaald naar het Knight Area-geluid en dat is logisch ook. Toen ik naar huis reed dacht ik wel: ik wil dit nummer liever voor mijzelf houden en kijken of ik er meer mee kan. Bovendien was er zoveel muzikaal talent in Nederland waarmee ik nog graag wilde samenwerken. Jack the Ripper fascineerde mij. Natuurlijk had ik van hem gehoord, maar nu verdiepte ik mij echt in zijn verhaal. We kozen de meest onwaarschijnlijke en tevens meest commerciële samenzweringstheorie. En als het verhaal mij fascineert en inspireert, komt de muziek eigenlijk heel snel. Het was dus niet zozeer mijn droom om een rockopera te maken. Maar je kunt het zo zien: wat ooit begon als een liedje voor Knight Area is doorontwikkeld naar een rockopera.”

Foto: Arjen Hoftijzer


Respons
Bogert vertelt dat hij direct na “JTR1888” van plan was om een nieuwe rockopera te schrijven. De liveshows, de respons van het publiek en het commitment van de cast en de muzikanten stimuleerden hem daarin. “Wij hadden wel het geluk dat onze shows net voor de coronapandemie waren. Hadden we de shows moeten afgelasten, had ik het nog moeten zien of een nieuwe plaat wel mogelijk zou zijn geweest.”

Vakantiehuisje
Het idee voor “Hollingsworth Mansion” ontstond in een vakantiehuisje waar Bogaert verbleef met drummer Harmen Kieboom. “Ik had in eerste instantie het idee om wederom een seriemoordenaar als onderwerp te nemen. Harmen vond dat we dan bijna verplicht waren om deel 3 weer aan een seriemoordenaar op te hangen en zo te veel aan één onderwerp bleven vasthouden. Dat zette mij op het spoor om voor een ander thema te kiezen. Jack the Ripper is een bestaand verhaal. “Hollingsworth Mansion” hebben wij bedacht. Ik houd wel van het mysterieuze en horroraspect. Het gaat over een familie die gaat wonen in een huis waarin ruim een eeuw geleden een brand heeft gewoed en waarbij de bewoners zijn omgekomen. De man en vrouw hadden een onvervulde kinderwens. De nieuwe bewoners hebben wel een kind, en die ziet dan de geest van de vrouw. Deze vrouw ziet nu de kans om haar lang gekoesterde wens in vervulling te zien gaan.”

TempusFugit Pictures

Dankbaar
Bij het schrijven van het verhaal begint bij Bogert ook al het muzikale gedeelte zich te ontvouwen. “Het belangrijkste is dat er een rode draad is. Als het verhaal mij vervolgens pakt en ik er helemaal in kan duiken, komt de muziek snel. Weet je, door de ervaring met “JTR1888” heb ik veel geleerd. De nieuwe plaat klinkt symfonischer, vind je? Dat vind ik goed om te horen. Dat is niet eens bewust, maar een doorontwikkeling van wat we al hebben ingezet. Ik weet bovendien beter hoe je de muziek toeschrijft naar de cast. Natuurlijk is Magoria mijn ding, maar ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar ik ben voor alle muzikanten, zangers en zangeressen voor hun bijdrage. Zonder hen geen Magoria.”

Foto: Eddy JolenLive
Magoria brengt “Hollingsworth House” op 30 maart 2024 live in Bibelot in Dordrecht. Er volgen dan sowieso nog shows op 15 juni in P3 in Purmerend en op 9 november in de Boerderij te Zoetermeer. “Het publiek kan een integrale versie van “Hollingsworth House” verwachten. Het wordt een hele toffe show met volledig nieuwe kleding. De bezoekers zullen ook door filmpjes het verhaal goed kunnen volgen. Naast de nieuwe muziek zullen we songs van Jack The Ripper spelen. Zo vaak hebben we die ook nog niet laten horen. We hebben nu drie shows staan en hopen dat er nog twee of drie bij komen.”

Toekomst
Bogert vertelt dat hij zich voornamelijk wil richten op Magoria. “Magoria is mijn alles. Eerlijk gezegd ben ik al bezig met deel drie”, lacht hij. “Verder ben ik bezig met een nieuwe solo-cd waarop de gitaar centraal staat. Ook speel ik met Edward Reekers live met zijn Liberty Project. Erg leuk om te doen. Of ik het spelen in Knight Area mis? Ja, eigenlijk wel. En ik sluit niet uit dat ik weer van een band deel uit ga maken. Maar op dit moment is dat niet aan de orde. Daarvoor ben ik veel te druk met Magoria.”