De Noorse band 22 is voor ons altijd onder de radar gebleven en nu is het te laat: 22 houdt het voor gezien en neemt afscheid met de single 2020.

De eigenzinnige band verlaat het progpodium in stijl. Volgens gitarist Magnus Børmark zet de band de laatste stap na het verschijnen van het album “You Are Creating” uit 2018. “Op dat album gaven we de luisteraar een vermelding als de co-creator van de muziek. Nu we stoppen en dus alle mogelijkheid tot het uitbrengen van nieuw werk weg is, is het aan de luisteraar om alles, inclusief de muziek, zelf te creëren,” zegt hij. “Sometimes things just have to die in order to live.”

22 maakte muziek die ergens het midden houdt tussen Von Hertzen Brothers en XTC en toont aan dat je ook prima progmuziek kunt maken in songs van 3 à 4 minuten. Veel ritmewisselingen en een dissonant hier en daar maakt de muziek uitgesproken spannend, zonder de harmonie uit het oog te verliezen.

De laatste single:

Spittend in de archieven van Progwereld blijkt geen van de beide albums (“Flux” uit 2010 en “You Are Creating” uit 2017/2018) door ons besproken. Gemiste kans, maar wat niet is kan nog komen.