Op Twitter en Facebook verscheen vanmiddag een wel zeer korte teaser van het nieuwe (vijfde) Transatlantic album. In de teaser verschijnt op het eind de releasedatum:

5 februari 2021

Het materiaal voor dit album is al enige tijd geleden opgenomen, maar door de Covid-19 pandemie liep de afronding van het opnameproces de nodige vertraging op.

Voor de Facebookers: https://www.facebook.com/TransatlanticMusic/

Voor de Twitteraars: https://twitter.com/Transatlantic99/status/1324366228362809344?s=03

UPDATE 10 november:

Inmiddels heeft platenmaatschappij InsideOut een persbericht gestuurd. Daar staat dat van het komende album niet één, maar twee versies zullen verschijnen: “The Absolute Universe: The Breath of Life (Abridged Version)” en “The Absolute Universe: Forevermore (Extended Version)”. Uit de titels zou je kunnen opmaken dat de eerste een samenvattende versie is van de tweede. Maar volgens drummer Mike Portnoy is dat niet het geval. “The Breath of Life” is weliswaar een enkele cd en “Forevermore” een dubbel-cd, maar het is niet zo dat de eerste een ingekorte versie is van de tweede. Elk bevat alternatieve versies van nummers en in sommige gevallen zelfs heel nieuwe opnames. Ook worden de nummers door anderen gezongen op de twee versies, met andere teksten en soms zelfs een heel andere titel.

Elk van de twee uitgaven verschijnt op cd, vinyl en digitaal. Uiteraard is er ook een ‘Ultimate Edition’ die beide titels in één pakket bundelt, op 5 lp’s, 3 cd’s en een Blu-ray met een 5.1 mix.

De opnames begonnen in september 2019 in Zweden. Iedereen ging na een week of twee naar huis om daar verder te werken aan de opnames. “De hoeveelheid materiaal bleef daarna maar groeien en groeien,” zegt Roine Stolt. “Het kon bijna niet anders of het moest een dubbel-cd worden. Maar Pete (Trewavas – red) en Neil (Morse – red) vonden het te lang worden en wilden het reduceren tot een. Maar zoals dat gaat wilde niemand zijn lievelingsnummers opgeven en we waren al een heel eind gevorderd in de opnames.”

Het resultaat is een conceptalbum dat volgens Portnoy bestaat uit feitelijk één lang nummer dat is onderverdeeld in hoofdstukken. “Het gaat over de strubbelingen die iedereen vandaag de dag tegenkomt in de huidige maatschappij.”

Het eerste album van Transatlantic, “SMPTe”,  verscheen in 1999, en werd gevolgd door “Bridge Across Forever” in 2001. Na een pauze van zeven jaar verscheen “The Whirlwind”, een conceptalbum bestaande uit één lang nummer van 77 minuten. In 2014 bracht de band ‘Kaleidoscope” uit dat werd uitgeroepen tot album van het jaar bij de Progressive Music Awards.