Het nieuwe album van Steven Wilson, “The Future Bites”, is uitgesteld naar begin volgend jaar, zo heeft de artiest bekend gemaakt. Het album zou oorspronkelijk op 12 juni dit jaar verschijnen. De onzekere situatie rond Corona maakt het niet mogelijk om het totale project vorm te geven. “The Future Bites is, zoals bij al mijn albums, meer dan alleen de muziek”, zegt Wilson. “Er is het design, het artwork, video’s en een tour, allemaal op grotere schaal dan ik ooit gedaan heb. Maar vanwege de pandemie loop ik tegen ongelooflijke uitdagingen aan. Dit gaat van lastige omstandigheden rond de productie van het album – met name de luxe uitgave – en de precaire situatie in de platenwinkels tot uitstel van het opnemen van de meeste video’s die gepland staan.”

Volgens Wilson zal het album nu in januari 2021 uitkomen, waarbij de eerste nummers en video’s worden gelanceerd vanaf oktober. Of de geplande tour wel doorgaat is nog onzeker. Die zou van start moeten gaan op 17 september in Nottingham, met een show in de Ziggo Dome, Amsterdam op 28 september. Het lijkt onhaalbaar om een tour te doen zonder dat er een nieuw album is, zeker als beide zo nauw met elkaar verweven zijn.

Een tipje van de sluier over waar het album over gaat is op deze video te zien:

Er deden al de nodige geruchten de ronde, nadat het tweede nummer van het album, King Ghost, onverwacht op 6 april werd gelanceerd en na enkele uren weer verwijderd van de streamingdiensten. Het eerste nummer, Personal Shopper, is nog wel beschikbaar.