In de loop van deze maand zal er een documentaire over Alquin verschijnen van de hand van  Martin Reitsma en John Meijer. In de tweede helft van 2021 verschijnt er van Martin Reitsman een boek over de band in de serie “Rockklassiekers” bij uitgeverij Verbum. In deze serie verschenen al eerder boeken over onder andere Focus en Kayak.

Alquin, opgericht in 1971, heeft in de loop van haar bestaan een constante en hoge kwaliteit bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Binnen een periode dat de markt na 1975 wordt beheerst door bands die vooral gericht zijn op het behalen van commercieel succes doet de band geen concessies en levert kwalitatief goede langspeelplaten af met uitstekend songmateriaal en een goed, direct geluid dat transparant blijft ook in de meer complexere delen. Een groep met een eigen identiteit die de popmuziek in Nederland naar een nieuw en hoger elan tilt met albums en optredens om van te watertanden.
Fraai opgebouwde nummers. Een combinatie van stijlen met perfect geluid. Een aansprekende mix van klassiek, prog, jazz en funk. Kwaliteitsrock met soms een vleugje blues waarbij slepende en vlotte passages elkaar naadloos afwisselen. Virtuoze gitaarlicks en riffs ondersteund door fluit, alt- en tenorsax met een solide ritmesectie en aansprekende hammondklanken..
Met de komst van Michel van Dijk in 1974 verandert de muzikale koers en schuift Alquin meer de rock-kant op. De lenige en aansprekende zang van Michel, met zijn perfecte engelse uitspraak, voegt een extra dimensie toe aan de band.
De groep maakt in 2003 een succesvolle comeback. Ze blijven daarbij niet hangen in platgetreden muzikale paden maar ontwikkelen zich in die periode nog steeds en weten in die tijd binnen het classic (prog)rockgenre nog altijd een eigen en herkenbaar eigen geluid uit te dragen én nieuwe aspecten aan hun oeuvre toe te voegen. Alquin heeft met zijn indrukwekkende muzikale oeuvre een prominente plaats veroverd binnen de Canon van de Nederlandse Popmuziek.