Het concert dat Anneke van Giersbergen op 25 april aanstaande in de Dominicanenkerk in Zwolle zou geven, is na protesten vanuit de parochie verplaatst naar het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle.

Het optreden maakt deel uit van een aantal “Anneke Goes To Church”-concerten. Na tientallen klachten kwam het Dominicanenklooster met een aantal aanvullende voorwaarden waar Van Giersbergen aan moest voldoen. Zo werd de zangeres voor de keuze gesteld: óf twee dagen en nachten in het klooster verblijven en haar ervaringen tijdens het optreden delen, óf drie spirituals instuderen. Ook zou Van Giersbergen tijdens het concert haar tatoeages moeten bedekken. Van Giersbergen vond het kloosterverblijf geen probleem, zegt het management, maar vooral het onvrijwillige karakter van de aanvullende voorwaarden gingen haar te ver.

Van Giersbergen: “Ik probeer door middel van muziek bewust mensen met elkaar te verbinden. Ik treed op over heel de wereld, ook in landen als Mexico en Griekenland, waar religie een nog veel grotere rol in de samenleving speelt en dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. Spiritualiteit is belangrijk in mijn leven en ik ben respectvol naar gelovigen. Ik heb eerder in gewijde kerken gezongen en bewust een verzameling songs gekozen die passend zouden zijn. Ik vind het erg jammer dat ik niet het voordeel van de twijfel heb gekregen.”

Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe locatie.

“Anneke Goes To Church” is een serie concerten in kerken door heel Nederland. De concert in de Stevenskerk in Nijmegen is inmiddels uitverkocht. Dat geldt ook voor het concert in de Anna Kerk in Amstelveen, maar daar is een extra show gepland op 15 maart.