Het alweer zes jaar geleden dat Australiër Ben Craven zijn laatste album “Last Chance To Hear” uitbracht. Maar nu heeft hij aangekondigd dat op 6 mei a.s. het album “Monsters From The ID” zal verschijnen.

“Monsters From The Id” is een album in twee helften, elk met een traditioneel progressieve rock “epos” met de lengte van een vinyl kant. De twee stukken vormen een mix van progressieve rock en Hans Zimmer-achtige orkestrale arrangementen, onderbroken door Ben’s kenmerkende leadgitaar en zang. Toch is het album overwegend instrumentaal.

‘Songteksten zijn ongelooflijk belangrijk voor me,’ legt Craven uit, ‘maar deze muziek werd niet gedreven door woorden of taal. Het is puur wereldvreemd escapisme. Het is verkleedpartijtjes spelen, de wereld veel groter willen laten lijken dan hij nu lijkt, het gevoel proberen op te roepen dat alles mogelijk is, hoe onwaarschijnlijk dat ook mag zijn.’

De albumhoes is een traktatie, met adembenemend artwork van Freyja Dean dat de driedubbele gatefold CD/DVD hoes siert. Sonisch is het allemaal even ambitieus. Een 5.1 surround mix staat op de DVD, terwijl zowel stereo als surround versies beschikbaar zijn voor digitale download in 24-bit 96kHz hoge resolutie.
Voor downloaders biedt Craven unieke optionele extra’s waarvan hij hoopt dat ze zullen helpen om de ervaring te personaliseren. ‘Ik zal persoonlijk een digitale versie van de albumhoes opdragen en met de hand signeren, waardoor een uniek beeld ontstaat. En als klap op de vuurpijl stuur ik je ook nog een geïndividualiseerde bedankvideo! Er zijn geen NFT’s hier, alleen unieke digitale aanbiedingen voor iedereen die dat wil. Het downloaden van muziek kan aanvoelen als een afstandelijke, ongrijpbare activiteit voor beide partijen. Dit is een manier om het menselijke element erin terug te brengen.’