Vanmorgen verscheen het onverwachte bericht dat bassist/zanger Marko Hietala de band Nightwish verlaat. In een verklaring op facebook meldt hij tevens dat hij zich terugtrekt uit het publieke leven.
Uit diezelfde verklaring blijkt dat hij al een aantal jaren worstelt met het gevoel als artiest keihard te moeten werken terwijl de grote winsten naar de streamingplatforms gaan. Hetzelfde geldt volgens Hietala ook voor de grote tour promotors. Zij betalen dividenden aan aandeelhouders uit het midden-oosten voor de muziek waar je daar normaal gesproken voor zou worden onthoofd of in de gevangenis zou belanden.
Het afgelopen jaar heeft Hietala nagedacht en is tot de conclusie gekomen dat op dezelfde wijze doorgaan voor hem geen optie is. Zoals hij in zijn boek al beschreef heeft hij chronisch last van depressies en de situatie zou naar eigen zeggen gevaarlijk voor hem en zijn omgeving worden. Daarom stapt hij nu uit de band. Hij denkt echter dat dit afscheid niet definitief zal zijn.

Hietala volgde in Finland een muzikale opleiding aan het conservatorium en begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw, samen met zijn broer Zachary, de metalband Purgatory. De naam van die band werd in 1986 veranderd in Tarot. In 2001 voegde Hietala zich bij Nightwish waar hij een aantal duetten zong met de toenmalige zangeres Tarja Turunen. Hij staat bekend om zijn energieke podiumpresentatie, gedreven basspel en rauwe stem.

Hietala vraagt iedereen in de business hem het komende jaar met rust te laten zodat hij zichzelf kan heruitvinden. Hij maakt daarin een uitzondering voor Tony Iommi (Black Sabbath) die een jeugdheld van Hietala is. Hoewel hij niets kan beloven hoopt hij in 2022 uitsluitsel te kunnen geven over hoe zijn leven verder gaat.

De band Nightwish laat in navolging van Hietala’s verklaring weten na intensief onderling overleg en in onderlinge overeenstemming te hebben besloten om de komende “Human. :II: Nature.” wereldtournee als gepland door te laten gaan met een sessie-bassist in de plaats van Marko. De band respecteert Marko’s besluit en wenst hem het allerbeste.