Drummer Bill Rieflin van onder meer King Crimson, R.E.M. en Ministry is plotseling overleden. Hij kampte al enige tijd met kanker.

Rieflin’s cv is te lang om op te noemen. Naast King Crimson, speelde hij vooral in industrial bands als Ministry, KMFDM en bijdragen aan Nine Inch Nails. Maar ook was hij te horen als drummer van R.E.M, Swans en nog veel meer. Rieflin was eerder een multi-instrumentalist dan puur een drummer. Hij speelde ook toetsen, gitaar en bas als dat zo uitkwam.

Zijn band met King Crimson kwam via Robert Fripp’s vrouw, Toyah Wilcox, waarmee hij in 2005 The Humans oprichtte. Kort daarvoor had hij al in een experimenteel ensemble gespeeld, genaamd Slow Music, met onder meer Fripp en Peter Buck van R.E.M.

In 2013 trad hij toe tot de fameuze eerste line-up van King Crimson met drie drummers (samen met Pat Mastelotto en Gavin Harrison). Tijdens de tour vorig jaar werd hij vanwege privéomstandigheden vervangen door Jeremy Stacey. Korte tijd later overleed zijn vrouw, kunstenares Francesca Sundsten, bekend van de hoes van het King Crimson album “Radical Action to Unseat the Hold of Monkey Mind”.

Bill Rieflin (1960-2020). Foto: DGM Live

Bill Rieflin was 59 jaar.