Drummer Ginger Baker overleed afgelopen zondag, een pionier op het gebied van slagwerk. Het grote publiek kent hem vooral van de legendarische band Cream, met Eric Clapton en Jack Bruce.


Drummer Ginger Baker overleed op 6 oktober. Daarmee is een invloedrijke drummer definitief van het podium verdwenen. Baker – geboren in Londen als Peter Edward Baker, maar met de welverdiende bijnaam ‘Ginger’ vanwege zijn rode haardos – werd vooral bekend door zijn werk met Eric Clapton, in Cream en Blind Faith. Maar hij was eigenlijk een veelzijdig jazzdrummer die zijn eerste lessen in de vroege jaren zestig kreeg van Phil Seamen. Hij genoot enige bekendheid in de Graham Bond Organisation, een rythm & bluescombo met sterke jazzinvloeden, waarin ook bassist Jack Bruce speelde. In 1966 richtte Baker Cream op met Clapton en Bruce. De band maakte twee legendarische albums, toerde uitgebreid door de VS, maar hield het niet langer vol dan tot medio 1968, mede door de voortdurende strijd tussen Baker en Bruce.

Ginger Baker met Cream in het programma Fanclub, 1968. © F. van Geelen, Omroepvereniging VARA, Wikimedia

De volgende stop was Blind Faith, opnieuw een supergroep, deze keer naast Clapton met Steve Winwood van de band Traffic. Deze band was slechts drie maanden actief, maar liet desondanks een invloedrijk gelijknamig album na.

Baker richtte daarna zijn eigen band op, onder de naam Ginger Baker’s Air Force, waarin een keur aan muzikanten zijn opwachting maakte in de twee jaar van zijn bestaan (eind 1969 – november 1971). In deze jazzrock/fusion-band speelden naast Graham Bond, onder meer Steve Winwood, Ric Grech, Alan White en Phil Seamen.

 

 

Blind Faith in Hyde Park, 1969:

Baker vertrok daarna naar Afrika waar hij zijn eigen opnamestudio oprichtte in Lagos, Nigeria, waarmee hij gehoor gaf aan de interesse sinds zijn vroege jeugd in Afrikaanse muziek. Onder meer Paul McCartney en Wings namen er een deel van “Band On The Run” op. Verder werkte Baker regelmatig met Fela Kuti. Toch werd de studio geen succes.

Vanaf de jaren 80 verdween Ginger Baker grotendeels van het muziektoneel en vertrok naar Italië waar hij een olijvenkwekerij kocht. Hij speelde kort in Hawkwind, op het album “Levitation”. In 1992 nam Baker plaats op de drumkruk van de Masters Of Reality voor het album “Sunrise on the Sufferbus”.

Baker in 1980. © Zoran Veselinovic, Wikimedia

Ginger Baker wordt vooral geroemd om zijn pionierswerk op het gebied van drums. Zo was hij de eerste (ongeveer tegelijk met Keith Moon van The Who) die een dubbele basdrum gebruikte. Vaak speelde hij live erg hard, zoals hij zelf zei om boven de harde gitaren en bas uit te komen, waardoor hij hele generaties metaldrummers inspireerde. Muziek waar hij overigens een hartgrondige hekel had.

In 2016 kreeg hij serieuze hartklachten en op 25 september 2019 bracht zijn familie het nieuws naar buiten dat hij in kritieke toestand was opgenomen. Hij overleed op 6 oktober in de leeftijd van 80 jaar.

Ginger Baker (1939-2019). © Svíčková, Wikimedia