We hebben er al eerder melding van gemaakt, maar op 15 oktober 2021 komt Fractal Mirror na 3,5 jaar met een nieuw album; genaamd “Beyond Borders”.

Leo Koperdraat, toetsenist en zanger van de band vertelt enthousiast over het nieuwe werk:

“Tot medio 2017 ging alles vlekkeloos en brachten we 3 albums uit. We mochten werken met de geweldige Rhys Marsh op onze debuutplaat. We hadden geen idee wat er allemaal kwam kijken bij het maken van een plaat. Daarna kwamen we via Brian Watson (Plan A Art), die de art voor onze muziek verzorgde, in contact met Brett Kull (Echolyn, Rise Twain, Katie Barbato). Brett is een geweldige mixer die ons enorm verder heeft geholpen met zijn kennis van platen opnemen, arrangeren en…..vriendschap. Ook van Larry Fast (Peter Gabriel/Synergy) leerden we veel. Bovendien bracht hij onze eerste drie albums uit op zijn label. Weinig mensen weten dat onze tweede plaat bij de laatste 100 platen in de categorie Rock zat en kans maakte op een Grammy nominatie (van de 24.000 inzendingen). 

Het leven grijpt echter in wanneer je het niet verwacht en tijdens het begin van het schrijfproces voor Close to Vapour liet onze bassist Ed van Haagen weten geen tijd meer te hebben voor de band. Dat was een enorme schok, want Ed is mijn beste vriend en we maakten al muziek samen sinds begin jaren 90. De band stond voor een dilemma en uiteindelijk hebben Frank en ik besloten door te gaan. Met veel hulp van Brett Kull, die alle bas- en gitaarpartijen voor zijn rekening nam en heel veel backing vocals toevoegde, hebben we Close to Vapour in 2018 af kunnen ronden. Een plaat waar ik, door alle bloed, zweet en tranen die daar in zitten, ontzettend trots op ben. Er waren echter nog meer tegenslagen te overwinnen. Larry Fast zat op dat moment midden in onderhandeling met partijen voor de distributie van platen van zijn label en kon geen nieuwe albums uitbrengen. En zo kwamen we bij Bad Elephant Music.. Frank had al eens een goed gesprek gehad met BEM baas David Elliott bij Rosfest, een Amerikaans Prog festival. Ook hadden we als Fractal Mirror meegespeeld op albums van Mike Kershaw die zijn muziek ook op BEM uitbracht, maar vooral door de inspanningen van Arne van Os van den Abeelen van Mr. Bowler Music Agency werden we uiteindelijk onderdeel van de BEM familie.

We vinden zelf niet dat we echt Prog maken, maar we zijn er wel zeer door beïnvloed. Close to Vapour was echter nog meer pop/rock/indie dan de voorgaande platen. Toch werd het album in Prog kringen positief ontvangen en verkocht het album erg goed (naar onze bescheiden maatstaven). Prog fans kunnen soms bekend staan als narrow minded, maar dat is niet onze ervaring.

Na de release van Close to Vapour kwamen er kansen om live te gaan optreden (o.a. samen met 3rdegree en uitnodigingen van een aantal Amerikaanse Prog festivals). Een internationale band zijn blijkt dan niet handig om dit soort dingen kostendekkend van de grond te krijgen. Uiteindelijk hebben we wel ons debuut gemaakt als live band op het Eppyfest festival in Cheltenham, Engeland eind juli 2018. Hier zou ik alleen een akoestische set doen als FM stripped down.

 

 

Via de BEM familie kwamen we in contact met Gareth Cole. We hebben, gezien de korte voorbereidingsperiode twee keer drie dagen kunnen oefenen in een oefenruimte in de buurt van Nottingham  Het optreden zelf vond ik echt een geweldige ervaring. Verliep het allemaal vlekkeloos? Nee, maar voor een allereerste optreden met de tijd die we hadden, ging het fantastisch.

Beyond Borders:

Ik was inmiddels al weer volop bezig met het schrijven van materiaal voor een nieuw album. Tijdens Eppyfest speelden we ook één van de nieuwe nummers. Daar had Gareth gitaarpartijen voor geschreven. Dat beviel dermate goed dat Frank en ik besloten hem te vragen toe te treden tot de band. Toen hebben we meteen de stoute schoenen aangetrokken en ook Ed gevraagd of hij misschien weer mee wilde gaan doen. En zo ging Fractal Mirror van 2 weer terug naar 4 leden.

We besloten dingen anders te gaan doen. Meer samen gaan arrangeren en schrijven. We hebben in 2019 twee keer in Nederland met z’n drieën (Ed, Gareth en ik) kunnen werken aan muziek. Tijdens deze sessies zijn grote delen van tracks als Shadow Man en Borders (beiden op Beyond Borders te horen) verder ontwikkeld.

 

 

We hebben daar ook nog materiaal aan overgehouden dat we nog verder uit moeten werken. Samen muziek maken in één ruimte was nieuw voor ons en het voelde geweldig. Helaas kwam Covid zijn neus om de hoek steken en was het sinds begin 2020 over met het samen muziek maken. Natuurlijk waren we vertrouwd met het werken op afstand, maar Gareth niet. Bovendien was hij nieuw in de band en dan is digitaal feedback geven op elkaar wennen. Shadow Man was ook een reden waarom het afmaken van het album langer duurde. Alle bandleden wilden dit nummer op het album, maar ik was helemaal niet tevreden over het refrein. Op een gegeven moment ben ik gaan zitten en ben aan de slag gegaan met een nieuw refrein. Hierbij moest er echter wel rekening houden worden met de bestaande drumpartij aangezien alle drums al waren opgenomen. Ed en Gareth hebben uiteindelijk hun partijen ook opnieuw moeten inspelen. Tenslotte had ik mijzelf de uitdaging gesteld te kijken of ik met ideeën voor langere nummers kon komen. Hierdoor werd het mix en master proces ook veel ingewikkelder en heeft het uiteindelijk ruim 3,5 jaar geduurd voordat we met “Beyond Borders” klaar waren. 

We hopen vurig dat Corona steeds meer naar de achtergrond zal verdwijnen. Voor januari 2022 hebben Gareth, Ed en ik al plannen staan om weer samen in mijn thuisstudio muziek te gaan maken. Aan tracks als Shadow Man en Borders moet je kunnen horen dat die door directe samenwerking in één ruimte zijn ontstaan. Dat willen we verder gaan ontwikkelen. Tenslotte willen we ook verder kijken naar de mogelijkheden van live optredens. Mogelijk hebben we dan wel een aantal gastmuzikanten nodig”.

Aldus Leo Koperdraat.

Op 15 Oktober komt Beyond Borders uit (vinyl in januari 2022 via Plane Groovy; het label wat ook al het vinyl van o.a. Big Big Train, Cosmograf, Francis Dunnery en Comedy of Errors heeft gedaan).