Erlend Viken is de mastermind achter Soup, maar ook op solo gebied staat hij zijn mannetje. Na het album Duun heeft hij onlangs met Giant Sky een nieuw album afgeleverd die volgens recensent Fred Nieuwesteeg ingelijst mag worden. In onze update van morgen kunt u uitgebreid zijn recensie lezen.

Nadat de track de twaalf minute track The Further We Go The Deeper It Gets (pt. 1-6) een paar weken op het streaming platform Spotify heeft gestaan is die vervangen door een andere versie met daarin de verklaring van Viken dat hij niet meer achter Spotify als partner van artiesten kan staan.

Erlend Viken: “Ik denk dat mijn spotify-verklaring oproept tot een avondvullende discussie over de muziekindustrie en de machtsverdeling. Ik kan de waarden die zij (spotify, itunes, etc) vertegenwoordigen niet langer ondersteunen en heb bewust voor een andere route gekozen. Het is misschien niet de meest logische keuze, maar het is in ieder geval in overeenstemming met mijn ethiek en hoe ik over gelijkwaardigheid in deze industrie denk. Als een nummer 1000 keer op spotify wordt afgespeeld staat de waarde daarvan gelijk aan het kopen van twee pakken melk, en zelfs van meer dan een miljoen streams kan ik mijn huur niet betalen. Toch profiteren de CEO’s van de wanhoop van artiesten, en als je ooit je gitaar verkoopt om een kaartje te kopen om het Spotify-hoofdkantoor in Stockholm te bezoeken, weet je wat ik bedoel. Ik wou dat ik rijkdom kon herverdelen en de macht terug kon brengen waar het thuishoort; in de creatieve handen van de kunstenaars. En hoewel mijn pogingen zinloos lijken, heb ik ervoor gekozen om de verandering in te zetten in een wereld die ik graag wil zien. De fans kunnen nog steeds mijn muziek uitproberen door de bandcamp pagina van Giant Sky te bezoeken, daar kunnen ze de muziek streamen en vervolgens aanschaffen als ze dat willen. Bandcamp verdient ook wel wat aan het systeem maar geeft in ieder geval een eerlijke beloning aan de muzikant. Als je als artiest via bandcamp 1000 songs verkoopt, verdien je daar ongeveer 1000 euro mee. Als iemand een heel album koopt, verdien ik als artiest ongeveer 7 euro per download. Zet dat eens in perspectief ten opzichte van Spotify! Daarnaast ondersteund Bandcamp je ook met de verkoop van andere fysieke goederen. In mijn optiek de meest rechtvaardigende oplossing..”

Giant Sky | Giant Sky (bandcamp.com)