Op Valentijnsdag, 14 februari, verschijnt “A Romantic’s Guide To King Crimson”, een verrassend initiatief van het echtpaar Pat en Deborah Mastelotto met twaalf nieuwe interpretaties van King Crimson klassiekers.

Pat Mastelotto maakt al sinds 1995 deel uit van deze legendarische formatie. Volgens Deborah circuleert er binnen het King Crimson-kamp al sinds jaren de grap dat er tijdens de pauze nooit een wachtrij is voor de damestoiletten. “King Crimson speelt hard en is vaak intens en rauw. Maar het kan ook klein en melodieus zijn met een aantal prachtige teksten. We wilden proberen deze zachte kant van het repertoire bloot te leggen en dat aan een ander publiek introduceren.”

Het album is volgespeeld door 21 artiesten van over de hele wereld, waarvan de meeste deelnemen aan het “MUSIC MASTERS Three of a Perfect Pair camp (TOAPP), dat jaarlijk wordt gehouden in The Catskill Mountains in de staat New York. Tijdens deze bijeenkomst komen huidige en voormalige King Crimson-leden Adrian Belew, Tony Levin en Pat Mastelotto samen met muzikanten en King Crimson-fans van over de hele wereld om hun persoonlijke creatieve processen te delen.

De drums op dit album worden verzorgd door Pat en de leadzang door Deborah Mastelotto. Volgens Deborah hebben ze eerst een aantal King Crimson songs geselecteerd, daar de romantiek in gezocht en vervolgens opnieuw gearrangeerd. “De toevoeging van een zangeres veranderde automatisch het gevoel van de nummers en plaatste ze in een ander genre. Ons idee was om een manier te creëren waarop mensen, vooral vrouwen, de schoonheid van King Crimson’s muziek kunnen waarderen zonder dat de angst, en soms de weerstand, die verbonden zijn aan het woord “prog” in de weg zit. We hebben de nummers langzamer gemaakt en ze teruggebracht tot hun essentiële teksten en melodieën.”

De Mastelottos begonnen met de opnames in 2019 door de TOAPPP-alumni uit Texas, waaronder leden van The Houston Symphony, uit te nodigen in Pat’s thuisstudio. Na een korte onderbreking voor een live optreden met de Stick Men, wat het live-album “Owari” opleverde, werkten Pat en Deborah tijdens de COVID-19 lockdown maanden thuis om het project af te ronden.

“Werken vanuit huis betekende dat we de luisterervaring van de studio naar de auto, naar de slaapkamer konden brengen……om als het ware een proefrit te maken”, aldus Pat Mastelotto.
“Schudt je kussens op en ga naar de zachtere kant van het bed voor de meest rose Crimson ooit”

Tracklist:
1.   Two Hands
2.   Matte Kudasai
3.   Heartbeat
4.   Moonchild
5.   Inner Garden
6.   One Time (Eyes Wide Open)
7.   Peace
8.   Book Of Saturday
9.   Exiles
10. Elephant Talk
11. People
12. Sleepless

Je kunt via de Bandcamppagina van Pat Mastelotto al een aantal tracks beluisteren en het album bestellen.