Imminent Sonic Destruction is opgericht door de uit Detroit afkomstige zanger Tony Piccolo. De oorspronkelijke naam van de groep was Mellotrön. In de gelederen bevindt zich voormalig Tiles drummer Pat DeLeon. Wanneer je naar hun muziek luistert begrijp je waarom de naam Mellotrön niet in stand gehouden kon worden. De groep is beïnvloed door Meshuggah, Pantera, Dream Theater en Genesis. Op het eerste gezicht een bonte verzameling. Omdat de groep muzikaal gezien doorgaans stevig gas geeft, moet de laatste referentie met een flinke korrel zout worden genomen. Onder de naam Mellotrön werden twee demo’s afgeleverd.

In 2011 werd de groepsnaam dus gewijzigd in Imminent Sonic Destruction. In 2012 werd in eigen beheer het album “Recurring Themes” uitgebracht. Dit album kent invloeden van Messhuggah, Dream Theater, Fates Warning en Symphony X. Dankzij het gebruik van veel toetsen is de muziek regelmatig symfonisch van karakter. In 2016 werd met “Triumphia” een opvolger gepresenteerd die de ingezette koers verder doortrok. Maar ook orkestraal getinte stukken laat horen. Gebrek aan budget, een platenlabel en andere randzaken waren de reden dat het zes jaar stil bleef. Die stilte wordt nu letterlijk en figuurlijk doorbroken met het derde album “The Sun Will Always Set”. Naast de vertrouwde bezetting horen we op dit schijfje een gastrol van Leprous-cellist Raphael Weinroth-Browne.

Van dit album is het nummer Fledging nu te beluisteren op de Bandcamp website van de groep. Het album kan daar ook besteld worden.

Tracklist
Arise
Fledgling
Source
The Core
Solitude
Nightshade
The Sun Will Always Set

Bezetting
Tony Piccoli: zang
Pat DeLeon: drums
Bryan Paxton: basgitaar
Pete Hopersberger: toetsen, zang
Scott Thompson: gitaar, zang

Discografie
The Sun Will Always Set (2022)
Triumphia (2016)
Recurring Themes (2012)

Meer info: http://imminentsonicdestruction.com/