Zangeres Tracy Hitchings is overleden. Dit hebben de leden van Landmarq bekend gemaakt na een bericht van Tracy’s man Peter. Ze leed al enige tijd aan kanker. Ze had onlangs haar 60ste verjaardag gevierd.

Tracy Hitchings wordt geboren op 11 oktober 1962 in Wallington, London. Eind jaren ‘80 leest ze een advertentie in het blad Melody Maker van de neo prog formatie Quasar. Ze doet auditie en wordt aangenomen. Ze is te horen op hun album “The Loreli” dat in 1989 wordt uitgebracht. Ze blijft tot 1990 bij de band betrokken.

In 1990 wordt ze benaderd door Clive Nolan en Karl Groom, ze willen samen met haar een nieuwe formatie oprichten. Onder de naam Strangers On A Train brengen ze in 1990 het album “The Key” uit. Het is de eerste release op het dan nog onbekende Nederlandse label SI Music. In 1993 volgt er een tweede en laatste album “The Key, Part II – The Labyrinth.

Strangers On A Train

De samenwerking met Clive Nolan en Karl Groom krijgt een vervolg. Zij helpen haar met het maken van haar eerste (en enige) soloalbum. Clive Nolan schrijf veel van de muziek en speelt zelf toetsen op het album. “From Ignorance To Ecstasy” wordt in 1991 uitgebracht door SI Music. In 1999 wordt het album opnieuw uitgebracht door Verglas Music. Ze verzorgt de achtergrond vocalen bij de band Shadowland (eveneens van Clive Nolan) net als op het Pendragon album “The Masquerade Overture”. In 2013 werkt ze voor de laatste keer samen met Clive Nolan op zijn rockopera “Alchemy” waarin ze de rol van Jane Muncey zingt.

De neo prog formatie Landmarq timmert dan al een tijdje aan de weg. Halverwege de jaren ’90 stapt zanger Damian Wilson op. Bandleden Uwe D’Rose en David Wagstaffe kennen Tracy nog uit hun Quasar periode en besluiten haar te vragen als vervanger. Het blijkt een perfecte match. De positieve en enthousiaste Hitchings past perfect bij de band én de muziek. Met haar krachtige en typische liefelijke stemgeluid stuwt ze muziek van de band naar een hoger niveau. Met “Science of Coincidence” maakt ze haar indrukwekkende debuut met de band. Ze wordt als zangeres en revelatie op het podium direct door het publiek omarmt.

In 1999 is ze te horen in het samenwerkingsproject van Clive Nolan en Oliver Wakeman. Hun conceptalbum “Jabberwocky” wordt een groot succes (in 2002 is zo ook te horen op het hun tweede samenwerking “The Hound Of The Baskervilles”). In 1999 wordt eveneens het Landmarq live album “Thunderstruck” uitgebracht en in 2006 volgt het live album “Turbulence-Live in Poland” die ook op DVD verschijnt. Kort na de bijbehorende tournee wordt er borst- en eierstokkanker bij Tracy geconstateerd. Ze gaat vastberaden en positief het behandeltraject in en wordt uiteindelijk schoon verklaard. In 2012 brengt Landmarq het album “Entertaining Angels” uit waarin Tracy schrijft over haar ervaring met deze ziekte. In 2018 verlaat ze de band in verband met haar verhuizing naar Australië.

Landmarq

Tracy Hitchings werkte verder ook samen met Gandalf, Steve Hackett, John Wetton, Rick Wakeman, Bob Catley en Peter Gee. Met haar unieke stemgeluid en positieve inslag blijft ze liefhebbers van de neo prog betoveren met haar vele en bijzondere bijdragen aan dit genre.