De zanger van mijn lijflied is overleden. Op 72-jarige leeftijd is John Miles na een kort ziekbed overleden aan kanker. Miles zal voor altijd de geschiedenis ingaan als de schrijver en zanger van het iconische nummer Music dat hij in 1976 de wereldhitlijsten in zong.

Niet dat ik nou zoveel heb met het nummer zelf, hoewel ik het daarmee waarschijnlijk te kort doe. Want Miles schreef een legendarische popsong van ruim zes minuten met kop en staart en met tempo- en stemmingswisselingen, met een geweldige orkestratie, een gitaar- en pianosolo, emotionele zangpartij en tot slot een enorme climax. Geen simpele popsong dus, verre van dat. Het zou onder de geldende criteria best als progsong kunnen doorgaan. Maar datgene wat het tot mijn lijflied maakt is de iconische, universele tekst:

Music was my first love
And it will be my last
Music of the future
And music of the past

Muziek is namelijk een levensvoorwaarde voor mij, een leven zonder muziek is uitgesloten, ondenkbaar en zonder waarde. Dat bracht John Miles kristalhelder onder woorden, beter heb ik het daarna niet meer gehoord. Het nummer stond op zijn debuutalbum “Rebel” uit 1976 en bereikte indertijd de derde plaats in de hitparade.

Miles, geboren als John Errington, had een gevarieerde loopbaan als muzikant. Hij tekende in 1975 een contract bij Decca Records, voor wie hij vier opmerkelijke albums uitbracht: “Rebel” (1976), “Stranger In The City” (1977), “Zaragon” (1978) en “More Miles Per Hour” (1979). Hij speelde ook op vier Alan Parsons Project-albums: “Tales Of Mystery And Imagination” (1976), “Pyramid” (1978), “Stereotomy” (1985) en “Gaudi” (1987), evenals op het “Freudiana” album van Eric Woolfson (1990). Denk aan zijn magistrale zangpartij op There But For The Grace Of God, maar ook La Sagrada Familia.

Miles toerde regelmatig met Tina Turner, voor wie hij zong en gitaar speelde en participeerde op Jimmy Page’s soloalbum “Outrider” uit 1988 en de daaropvolgende wereldtournee. Daarnaast werkte hij samen met onder anderen Joe Cocker en Andrea Bocelli en vele andere artiesten. Hij was ook jarenlang het gezicht van de Night Of The Proms concertserie waarbij hij de muzikale leider van de Electric Band was en steevast zijn legendarische nummer mocht zingen. Dit deed hij vrijwel onafgebroken vanaf 1985.

John Miles overleed op 5 december 2021, na een kort ziekbed, aan de gevolgen van kanker. Hij laat zijn vrouw Eileen, met wie hij vijftig jaar was getrouwd, twee kinderen en twee kleinkinderen achter. John Miles is 72 jaar geworden.

To live without my music
Would be impossible to do
In this world of troubles
My music pulls me through