Op 23 maart overleed op 76-jarige leeftijd Keith Reid, de tekstdichter van Procol Harum. Hij overleed aan de gevolgen van darmkanker, ruim een jaar na het overlijden van zijn maatje Gary Brooker.


Reid bespeelde geen instrument, maar werd toch als het zesde bandlid van Procol Harum beschouwd. Hij schreef de teksten van alle Procol Harum songs met uitzondering van die op het laatste album “Novum” uit 2017.
Nadat de band in 1977 was opgeheven schreef hij teksten voor diverse artiesten zoals Annie Lennox, Willie Nelson, Heart en The Alan Parsons Project. Tevens schreef hij de tekst voor de hit You’re The Voice van de Australische zanger John Farnham.
Toen Procol Harum in 1991 werd heropgericht, voegde hij zich ook weer bij de band.
In 2008 bracht Reid een album uit onder de naam The Keith Reid Project met de titel “The Common Thread”. Op dit album werden zijn teksten vertolkt door diverse artiesten waaronder Southside Johnny, Chris Thompson, John Waite en Michael Saxell. In 2018 volgde een tweede album van dit project, getiteld “In My Head”.

Reid werd in 1946 geboren in Londen als kind van een Pool-Joodse moeder en een Oostenrijks-Joodse vader. Hij kreeg een traditioneel joods-religieuze opvoeding, waar hij al jong tegen in opstand kwam. Voor hem had het jodendom alleen maar negatieve associaties vanwege het antisemitische gepest op school en de negatieve verhalen die hij over de Holocaust had gehoord.

Zijn teksten worden gekenmerkt door een raadselachtige, duistere sfeer. Naar eigen zeggen kwam dat uit zijn onderbewuste als gevolg van zijn Joodse achtergrond.
Het beste voorbeeld is misschien wel de eerste en grootste hit van Procol Harum, A Whiter Shade Of Pale, met een vervreemdende tekst over een verbroken relatie.

She said “there is no reason”And the truth is plain to seeBut I wandered through my playing cardsWould not let her beOne of sixteen vestal virginsWho were leaving for the coastAnd although my eyes were openThey might have just as well’ve been closed

And so it was that laterAs the miller told his taleThat her face, at first just ghostlyTurned a whiter shade of pale
And so it was that later