Jazzpianist en componist Keith Tippett is overleden. Tippett speelde in de jaren 1970 als sessiemuzikant bij King Crimson.

In die hoedanigheid zullen de meeste progliefhebbers hem kennen van de maniakale pianopartijen op Cirkus en Happy Family van het album “Lizard”. Maar Tippett leverde ook bijdragen aan “In The Wake Of Poseidon” en “Islands”. Robert Fripp was zo gecharmeerd van zijn kunnen, dat hij hem vroeg om vast toe te treden tot King Crimson, maar Tippett wilde liever zelf bandleider zijn van zijn naar hem genoemde Sextet.

Keith Tippett (1947-2020). Foto: Wikimedia/Richard Kaby

De twee bleven wel regelmatig samenwerken, onder meer aan het megaproject Centipede, een band met meer dan 50 leden, waaronder veel bekende muzikanten uit die tijd. Zo speelden leden van Soft Machine mee, en natuurlijk van King Crimson. Het in drie dagen opgenomen dubbelalbum “Septober Energy” (1971) werd door Fripp geproduceerd. Het was het enige album van Centipede.

Tippett, die overigens geboren werd met de achternaam ‘Tippetts’, legde zich verder toe op (experimentele) jazz en wordt gezien als een van de belangrijkste contemporaine componisten.

Keith Tippett stierf op 14 juni op 72-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt.