Vorige week, 4 november, overleed Ken Hensley, voormalig toetsenist, gitarist, zanger van Uriah Heep na een kort ziekbed. Nadat anderhalve maand geleden ex Heep-drummer Lee Kerslake ook al was overleden zijn dit treurige tijden voor de Uriah Heep-fans.

Hensley werd vooral bekend om zijn scheurende Hammond-sound bij Uriah Heep in de jaren 70 van de vorige eeuw. Daarom werd hij vaak in één adem genoemd met grootheden als John Lord, Rick Wakeman en Keith Emerson. Zijn speelstijl was echter minder virtuoos dan die van voornoemd drietal. Naast toetsen speelde hij ook gitaar.
Als componist was Hensley verantwoordelijk voor klassiekers als “Lady In Black”, “Easy Livin’”. “July Morning” en “Look At Yourself”. In “Lady In Black” verzorgde hij ook de leadzang.

Ken Hensley richtte in 1965 The Gods op met onder andere Mick Taylor, Greg Lake en Lee Kerslake. Na twee albums hield deze formatie het voor gezien en werd Hensley door Paul Newton gevraagd voor Spice, een Londonse band die niet lang daarna haar naam veranderde in Uriah Heep. Na dertien studio-albums en de live-klassieker “Uriah Heep Live” gooide Hensley de handoek in de ring en verliet in 1980 de band. Heep kwam vanaf 1982 terug in wisselende bezettingen, met wisselend succes en zonder Hensley. In 2001 maakte hij een uitzondering en trad nog één keer op met zijn oude band tijdens het zogenaamde Magician’s Birthday Party.

Tijdens zijn jaren in Uriah Heep maakte Hensley al een drietal solo-albums. Nadat hij de band had verlaten werd het zo’n tien jaar stil rondom Hensley. Vanaf 1994 verschenen er weer regelmatig solo-albums van hem. Zo bracht hij in 2007 de rockopera “Blood On The Highway” uit met medewerking van onder andere Glenn Hughes, John Lawton, Eve Gallagher en Jorn Lande.
Daarnaast verleende hij zijn medewerking aan Ayreon (The Human Equation, 2004), Metalium en Therion.
Kort voor zijn overlijden completeerde hij zijn, naar wat nu blijkt, laatste album “My Book Of Answers”, dat in Februari van 2021 zal verschijnen.
Hensley laat zijn vrouw Monica achter, twee broers (Trevor en Mark) en een zus (Dawn).