De langverwachte documentaire over King Crimson, “In the Court of the Crimson King, King Crimson at 50” gaat binnenkort in première. Woensdag 19 oktober is hij te zien in een beperkt aantal bioscopen wereldwijd, met een speciale introductie vooraf. Daarna zal de film te zien zijn als stream via nugs.net vanaf 24 oktober – tegen betaling uiteraard. Verder verschijnt er een Blu-ray/dvd plus een onvermijdelijke boxset met (nog meer) niet eerder vertoond live-materiaal, en ‘uren aan niet eerder uitgebracht extra filmmateriaal’.

De keuze voor deze manier van uitbrengen wordt op geheel King Crimson-achtige wijze gerechtvaardigd: “In overeenstemming met King Crimsons onafhankelijke, ethische en iconoclastische benadering van de muziek- en entertainmentbusiness, hebben ze de traditionele uitzendplatforms omzeild om de film rechtstreeks naar hun fans te brengen zonder verdere vertraging of compromis.”

De lijst met bioscopen wereldwijd waar de eerste vertoningen op 19 oktober plaatsvinden is nog niet compleet. Op de site van ITCOTCK staat nu alleen Kino in Rotterdam, maar volgens de site wordt de lijst nog verder uitgebreid. Bioscopen mogen zich ook zelf aanmelden.