Ian McDonald, een van de leden van de oorspronkelijke line-up van King Crimson is overleden. Dat maakte zijn familie enkele uren geleden bekend. McDonald was al langere tijd ziek.

Samen met Robert Fripp, Greg Lake, Michael Giles en Pete Sinfield, richtte McDonald in 1968 King Crimson op. Deze formatie nam het in 1969 uitgekomen klassieke album “In The Court Of The Crimson King” op. Op het album speelt hij de blaasinstrumenten en toetsenpartijen, waaronder de iconische Mellotron. Hij verliet vrij snel daarop, samen met drummer Giles, de band en het duo bracht in 1970 het album “McDonald And Giles” uit.

De decennia daarop speelde McDonald veel als sessiemuzikant, met als bekendste nummer Get It On van T-Rex. Verder produceerde hij albums van Fruup en Wolf (met Daryl Way).

Minder bekend is dat Ian McDonald mede aan de wieg stond van de Engels-Amerikaanse band Foreigner, die hij in 1976 oprichtte met onder meer gitarist Mick Jones. McDonald speelde mee op de albums “Foreigner” (1977), “Double Vision” (1978) en “Head Games” (1979).

McDonald onderhield altijd goed contact met Fripp, en stond zelfs op de nominatie voor een terugkeer in 1974, ware het niet dat Fripp de band ophief in die tijd. In 2002 sloot hij zich wel aan bij de 21st Century Schizoid band, samen met Michael Giles, Peter Giles (broer van en bassist op “In The Wake Of Poseidon”), Mel Collins en de huidige zanger van King Crimson, Jakko Jakszyk.

In de jaren negentig speelde McDonald samen met Steve Hackett, John Wetton en drummer Chester Thompson in een gelegenheidsformatie die naast muziek van Hackett, oud werk van Genesis, Asia en King Crimson ten gehore bracht.

Ian McDonald werd 75 jaar.