Op 23 juni verschijnt “Isolated Heroes”, het nieuwe album van LONE. Creatieve partners Ferdinand Bakker en Michel van Dijk werkten de afgelopen jaren met succes aan een eigen spannende soundmix van blues, soul en rock, met een proggy inslag. Op “Isolated Heroes” resulteert deze zoektocht in een verzameling sfeervolle nieuwe composities waarin verschillende muzikale stijlen en invloeden worden verkend en waarbij de lat onverminderd hoog ligt. Het album is vanaf 23 juni digitaal en op cd beschikbaar en komt later dit jaar op vinyl uit (Walk in the Park Records/Concerto).

Zanger Michel van Dijk en gitarist/producer Ferdinand Bakker kennen elkaar uit de begindagen van de succesvolle rockband Alquin en maken sinds 2011 samen muziek onder de naam LONE. Beiden zijn ondertussen de 70 gepasseerd maar de inspiratie en daarmee de productiviteit lijken alleen maar toe te nemen. Daarbij staan autonomie en kwaliteitsbewaking vanaf dag 1 hoog in het vaandel. “Door volledig op eigen kompas te sturen komen er steeds weer nieuwe ideeën bovendrijven”, zegt Bakker. “Voor ons is het altijd heel belangrijk geweest een volstrekt autonome positie te behouden en te beschermen. Alleen dan kun je kritisch blijven en je eigen normen waarborgen”.

“Isolated Heroes” is het zesde LONE album. Wat opvalt is dat de arrangementen, meer nog dan op vorige albums, op de inhoud zijn toegespitst. “De teksten gaan over voortschrijdend inzicht, over acceptatie. Observaties, met humor maar ook compassie die, vertaald naar een song hun meerwaarde krijgen als de muziekstijl de emotie weerspiegelt” licht Bakker toe, “maar dan wel zonder hoogdravend te worden, het blijft wel rock ‘n’ roll”. Bakker en Van Dijk verpakken hun overpeinzingen in elf originele composities waarin hun beider indrukwekkende muziekverleden doorklinkt.

De albumtitel verwijst naar de wilskracht, de autonomie maar soms ook de eenzaamheid van een kunstenaar bij het ontstaan van zijn of haar creatie. Het album is hiermee een eerbetoon aan alle kunstenaars, of het nu dichters, beeldhouwers, schrijvers of filmers zijn; stuk voor stuk zijn het ‘isolated heroes’. In dit licht zette Ferdinand Bakker zijn favoriete tekst Stop All the Clocks (Funeral Blues), van W.H. Auden op muziek. Luister hier naar Stop all the clocks (Youtube)

Op maandag 26 juni viert LONE de release van hun nieuwe album “Isolated Heroes” met een akoestisch optreden in de bovenzaal van Poppodium Boerderij in Zoetermeer.

Michel van Dijk en Ferdinand Bakker zullen, bijgestaan door hun vaste bassist Mischa Kool, een aantal nummers van het nieuwe album live spelen. Schrijver/popjournalist Constant Meijers is gevraagd de totstandkoming van “Isolated Heroes” kort toe te lichten.