Afgelopen zaterdag (13 februari 2021) overleed op 73-jarige leeftijd Louis Clark. Hij leed al enkele maanden aan nierfalen. Louis Clark arrangeerde en dirigeerde de orkestrale muziek voor Electric Light Orchestra in de jaren 70. In de jaren 80 bracht hij klassieke muziek naar het grote publiek met zijn series ‘Hooked on Classics’, opgenomen met het London’s Philharmonic Orchestra.

Nadat in eerste instantie orkestrale passages werden opgebouwd met overdubs, kwam Jeff Lynne bij ELO op het idee om de band’s naam eer aan te doen door een compleet orkest op te nemen. Het eerste wapenfeit in de samenwerking met Clark was het album “Eldorado” uit 1974 met de grote hitsingle Can’t Get it Out of My Head. Dit was een co-arrangement van Jeff Lynne, toetsenist Richard Tandy en Louis Clark, die tevens het orkest dirigeerde. Deze samenwerking hield stand tot en met de soundtrack voor de film Xanadu in 1980. Clark arrangeerde in die periode tevens de, voor ELO zo typerende, koorpartijen. Daarna richtte hij zijn talenten op een serie ‘Hooked on Classics’-albums met uptempo disco-pop bewerkingen van klassieke composities zoals ‘Flight Of The Bumblebee’ (Rimsky-Korsakov) en ‘Rhapsody In Blue’ (Gershwin). Deze albums waren destijds een groot succes.

In 2000 trad Clark nog op met The Orchestra, een gelegenheidsformatie met voormalige leden van ELO en ELO Part II, waarvan Jeff Lynne geen deel uitmaakte. Hieronder een aantal markante opnames uit de carrière van Louis Clark.