De al eerder aangekondigde luxe heruitgave van Porcupine Tree’s “In Absentia” verschijnt op 21 februari 2020, maakt label Kscope bekend. Het pakket bestaat uit 3cd’s en een Blu-ray. De eerste cd bevat Steven Wilson’s eigen remaster uit 2017 van de stereo mix. Zoals bekend heeft deze veel minder compressie en limiting, en daardoor meer dynamiek. Op de tweede cd vind je alle andere opnames die de band rond die tijd heeft gemaakt, en die op singles en ep’s zijn verschenen, zoals Drown With Me, Chloroform, en Meantime.

De derde cd bevat de demo’s die Wilson in zijn homestudio opnam in de twee jaar voor het verschijnen van “In Absentia”. Interessant zijn vooral drie nummers die nadien nooit door Porcupine Tree zijn opgenomen, Imogen Slaughter, Watching You Sleep, en Enough. 

Op de Blu-ray staan high-resolution audio versies van de originele stereo mix, de 5.1 surround mix uit 2003 van Elliot Scheiner en de audio van de tweede cd. Uiteraard ontbreekt ook de ‘making of’ documentaire van Lasse Hoile niet, die maar liefst bijna twee uur beslaat.

De kers op de taart is het hardcover boek van 100 pagina’s, met de gebruikelijke foto’s van de opnamesessies, songteksten en commentaren bij de nummers.

“In Absentia” verscheen oorspronkelijk in 2002 en betekende een commerciële doorbraak voor Porcupine Tree. Het album verkocht drie keer zoveel exemplaren als voorgaande albums van de band. Nog steeds beschouwt Wilson het als het beste album van Porcupine Tree.