Begin maart maakte de Nederlandse neo-prog formatie Galaxy al kenbaar dat hun album “Runaway Men” na 25 jaar eindelijk het daglicht te zien zou krijgen. Nu enkele weken later brengen de heren ook hun eerste single van dat album uit, Talk To Me.

De single wordt begeleid door een videoclip met live-materiaal uit het archief van de band, waarop een jonge Schwertmann prominent in beeld staat als zanger en bassist.
Over de totstandkoming van het album zelf zegt de band het volgende:

“Hoe komt het dat een album er 25 jaar over doet om uitgegevn te worden? In 1997 nam een groep van vier jongens in hun twintiger jaren hun eerste volledige album op. Nog daarvoor kregen enkele demo’s en een mini-CD positieve recensies door de Nederlandse pers. We waren er van overtuigd dat dit echt iets goeds zou worden…

Met een studio in de achtertuin van de familie Offers hadden we meer da genoeg tijd om dit goed aan te pakken, misschien zelfs te veel tijd, want naarmate die tijd verstreek leek John Lennon het wederom bij het juiste eind te hebben: ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’.

De opnames waren voltooid, maar het album is nooit gemixt en uitgegeven. Alle bandleden bewandelden hun eigen wegen: Bart Schwertmann won de Soundmixshow op de Nederlandse televisie, alle bandleden speelden af en aan  in professionele bands, Niels nam de Mastersound Studios over en Nils was druk bezig met het bouwen van zijn eigen huis. Wat er overbleef waren wat ruwe mixen op CD-R, een aantal dozen vol ADAT tapes en harde schijven op zolder en een blijvende vriendschap…

24 jaar (plus een beetje) later vielen die ruwe mixen in de handen van David van Hartingsveldt via Bart. Laatstgenoemde was (en is) inmiddels de zanger van de Nederlandse progrock legende Kayak sinds 2018, en David was nieuwsgierig naar zijn verleden. David zag direct iets in Galaxy en wilde voorkomen dat het album in vergetelheid zou raken.

Het probleem was alleen: Waar zijn de daadwerkelijke opnames? Niels schoonde zijn zolder op en kwam er achter dat hij dat hij langs alle oude vestigingen van de Mastersound Studios moest gaan om door het volledige Mastersound archief te kunnen zoeken en de opnames van Galaxy te kunnen redden. Dat maakte ons op momenten wat ongerust, maar Hallelujah! Het lukte Niels en door de krachten te bundelen hebben we Runaway Men (opnieuw) tot leven kunnen brengen.

Tijd nog moeite zijn gespaard in het proces om jullie ons muzikale kind te brengen na een zwangerschap van 25 jaar… We zijn blij om zoveel jaren later het tastbare bewijs te hebben van ons bestaan. We hopen dat jullie er van kunnen genieten!”

Het album is te bestellen via www.shadedmoon.nl en komt uit op 27 mei 2022. De eerste 150 bestellers krijgen een fysieke cd-single met het nummer Talk To Me.

Galaxy bestaat uit:
Niels Lingbeek op gitaar en zang
Ard Offers op keyboard
Nils Offers op drums
Bart Schwertmann op bas en zang

Tracklist “Runaway Men”:
Answers (6:11)
Look Into My Eyes (6:17)
Never The Same (5:12)
In Her Head (6:39)
Lady Of Fire (5:47)
Talk To Me (5:09)
Gallery Play (5:09)
Runaway Men (7:55)