Het nieuwe album van Ayreon, getiteld “Transitus” verschijnt op 25 september. Zoals gebruikelijk werkt er een hele schare bekende artiesten aan mee. Deze keer onder meer Simone Simons van Epica, Dee Snider van Twisted Sister en gitarist Joe Satriani. De verteller is Tom Baker, die van 1974 tot 1981 Dr. Who vertolkte.

Het album zal gepaard gaan met een 28 pagina’s tellend stripboek en is beschikbaar op dubbel-cd en dubbel-lp gatefold rood transparant vinyl. Daarnaast is er een 48 pagina’s tellend Earbook met 5 discs, met naast de dubbel-cd, een cd  met instrumentale versies, een cd met guide vocal versies, en een dvd met onder andere een behind the scenes video, een videoclip, trailer en een 5.1 audio-mix van het album.

Transitus’ is opgebouwd rond een geheel nieuw verhaal, niet verbonden met het Ayreon-universum, hoewel het zoals altijd wel een aantal subtiele connecties heeft. Het sci-fi thema maakt plaats voor een gotisch spookverhaal dat zich (deels) in de 19e eeuw afspeelt met elementen van horror en het bovennatuurlijke. Het verhaal van Abby en Daniël begint op een donkere onstuimige nacht.

Zoals elk Ayreon album, is het een explosief en groots avontuur met Tommy Karevik (Kamelot) als Daniel en Cammie Gilbert (Oceans of Slumber) als Abby. De all-star cast bevat ook Simone Simons (Epica), Dee Snider (Twisted Sister), Joe Satriani, Marty Friedman, Johanne James (Threshold), Noa Gruman (Scardust), Marcela Bovio (MaYan), Caroline Westendorp (The Charm the Fury), Paul Manzi (Arena), Michael Mills (Toehider) en Amanda Somerville (Avantasia, Trilium) naast vele anderen.

“Toen ik hiermee begon had ik geen idee dat ik er zo lang mee bezig zou zijn! Het duurde ongeveer 3 jaar van begin tot eind, en het dwong mij muzikaal en creatief uit mijn comfortzone. Maar ik heb die uitdaging altijd nodig. Hoe moeilijker het is, hoe leuker ik het vind om eraan te werken”, aldus Lucassen.

Tracklist:
CD 1
01. Fatum Horrificum (A] Graveyard, B] 1884, C] Daniel And Abby, D] Fatum, E] Why?!, F] Guilty)
02. Daniel’s Descent Into Transitus
03. Listen To My Story
04. Two Worlds Now One
05. Talk Of The Town
06. Old Friend
07. Dumb Piece Of Rock
08. Get Out! Now!
09. Seven Days, Seven Nights

CD 2:
01. Condemned Without A Trial
02. Daniel’s Funeral
03. Hopelessly Slipping Away
04. This Human Equation.
05. Henry’s Plot
06. Message From Beyond
07. Daniel’s Vision
08. She Is Innocent
09. Lavinia’s Confession
10. Inferno
11. Your Story Is Over!
12. Abby In Transitus
13. The Great Beyond