In 2023 waren alle bandleden van The Tangent, met uitzondering van oprichter en bandleider Andy Tillison, actief met andere bands dan The Tangent. Dus kwam men overeen dat Andy Tillison al het materiaal voor een nieuw album zou schrijven, maar dat gewoon als een Tangent-album zou uitkomen.

Commentaar van Tillison: “Dit heb ik altijd al willen doen, gebruik maken van wat ik heb geleerd van Luke, Jonas, Steve, Theo en vele anderen en dat meenemen naar de uiteindelijke productie. Dit was het moment! Ik had dit nooit kunnen doen zonder de ervaringen die ik met het werken met de band heb opgedaan.”

Het album is niet anders dan wat we van The Tangent gewend zijn. Tillison’s muziek is nog altijd beïnvloed door artiesten als Yes, Van Der Graaf Generator, Porcupine Tree, Groove Armada, Earth Wind & Fire, Roger Waters, Return To Forever, Deep Purple, Gentle Giant, Steely Dan en welke band dan ook met toetsenist Dave Stewart.

Tot slot laat Tillison weten dat het volgende album net als voorheen samen met alle bandleden tot stand zal komen. Van het nummer The North Sky is de eerste muziek en video vrijgegeven.

Nummers
The North Sky (11:36)
A ‘Like’ In The Darkness (8:19)
The Fine Line (8:04)
The Anachronism (21:01)
The Single (From A Re-Opened Time Capsule) (5:51)
The North Sky (Radio Edit) (3:42)
Tea At Bettys (Bonus Track) (17:32)