Het lijkt een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar Haken heeft echt al langer gewerkt aan het nieuwe album dat de titel “Virus”draagt.

Eindelijk zullen we weten wie de Cockroach King is, de protagonist in het gelijknamige nummer van het album “The Mountain” uit 2013, zegt Haken over het nieuwe album “Virus”. Uit alles blijkt dat dit een vervolg is op het album “Vector” uit 2018. Zoals de band het zelf zegt: “Vector” was een album dat de herkomst beschrijft van de Cockroach King. “Virus” gaat over het opklimmen naar de macht, over tirannie en tot slot komt de onvermijdelijke ‘endgame’.

Inmiddels is het eerste nummer uitgebracht, Prosthetic. Wie het album “Vector” al een flinke opstap vond naar (te) harde progmetal, zal er door dit nummer niet helemaal op gerust zijn dat Haken weer wat gas terugneemt. Integendeel, het nummer is snoei- en snoeihard. Oordeel zelf:

Maar dat zegt natuurlijk nog niets over de rest van het album, dat ook nu weer is geproduceerd door Adam ‘Nolly’ Getgood. De band probeert ons nog gerust te stellen met de mededeling dat “dit wellicht het meest eclectische album van Haken tot nu toe is, met zeven tracks die invloeden uit vele genres laten horen, gemixt met het onmiskenbare Haken-geluid”. Daar moeten we het dan nog maar even mee doen.

De tracklist:
1. Prosthetic
2. invasion
3. Carousel
4. The Strain
5. Canary Yellow
6. Messiah Complex:
I: Ivory Tower
II:A Glutton For Punishment
III: Marigold
IV: The Sect
V: Ectobius Rex
7. Only Stars

Het album verschijnt 5 juni – inmiddels uitgesteld tot 19 juni.