Voor de meesten is het even graven in het geheugen naar het laatste levensteken van Ice Age. Daarom nemen wij je even mee terug in de tijd.

Het begon allemaal in 1992 in New York toen zanger en toetsenist Josh Pincus en gitarist Jimmy Pappas elkaar op school ontmoetten. Zij bleken hun passie voor klassieke en progressieve rock en zwaardere muziek met elkaar te delen. Een jaar later sloten drummer Hal Aponte en bassist Arron DiCesare zich aan en was Ice Age een feit. Het in die dagen gerenommeerde progressieve label Magna Carta zag wel brood in het kwartet, wat in 1999 resulteerde in het debuutalbum “The Great Divide”. Het album sloeg in als een bom, alleen al vanwege het epische openingsnummer Perpetual Child en het puntige The Bottom Line. Invloeden van Dream Theater en Magellan stak men niet onder stoelen of banken, al creëerde men een eigen geluid. Het succes smaakte naar meer, wat twee jaar later het album “Liberation” opleverde. Op dit schijfje werd de eigen stijl verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een iets milder geluid. Het logische gevolg was tal van tournees en optredens door Europa en de Verenigde Staten. Daarna nam de band een lange pauze waarin men onderling contact bleef houden.

Na “Liberation” nam de band afscheid van Arron DiCesare, die opgevolgd werd door Doug Odell. In eigen beheer werd in 2004 de ep “Little Bird” uitgebracht, waarop kortere nummers te horen waren. Na een van de optredens, onder meer in Amstelveen op 4 april 2004 tijdens het Headway Festival, besloot Ice Age te stoppen omdat men het nodig vond de stijl te veranderen. Die vonden de bandleden door de bandnaam te veranderen in Soulfractured, waarmee in 2006 de gelijknamige ep werd uitgebracht. Dit betekende het definitieve einde.

Nu, 22 jaar na het uitbrengen van de laatste cd, is Ice Age terug met hun derde album “Waves Of Loss And Power”. Dit zal op 10 maart 2023 verschijnen op het label Sensory Records. Volgens de groepsleden keren ze op dit album terug naar het geluid waarmee het allemaal begon, getuige het nummer Perpetual Child Part II Forever en een vervolg op To Say Goodbye. Ice Age keert ook terug op het Amerikaanse festivalpodium van ProgPower USA XXII op 6 september 2023 in Atlanta.

Tracklist:
The Needle’s Eye
Riverflow
Perpetual Child, Part II: Forever
Together Now
All My Years
Float Away
To Say Goodbye, Part IV: Remembrance
To Say Goodbye, Part V: Water Child

Bezetting:
Hal Aponte: drums
Jimmy Pappas: gitaar
Josh Pincus: zang, toetsen
Doug Odell: basgitaar