Het nieuwe album “Arise” wekt de indruk dat de creatieve vaardigheden van Steve Babb in overdrive zijn gegaan. De mastermind en basgitarist van Glass Hammer staat inmiddels bekend als een van de betere verhalenvertellers in de hedendaagse progressieve rockmuziek.

Het concept van dit album gaat over de achtergrond van verkenning van de ruimte en volgt de buitengewone reis van een androïde die door overijverige wetenschappers is uitgezonden om de verborgen wonderen van de Melkweg te ontdekken. Zoals we inmiddels van de Amerikanen gewend zijn, zijn de hoestekst en het artwork van het album in lijn met het concept. “Arise” is een verhaal over kosmische angst en verwondering. Wat niet begint met een oerknal, maar volgens Babb met er een eindigt.

In de bezetting zien we een opvallende verschuiving. Zo speelt Fred Schendel gitaar en drumt hij op een nummer. Naast basgitaar speelt Steve Babb gitaar, toetsen en neemt hij de meeste zang voor zijn rekening. Nieuw is drummer Randall Williams. Verder horen we zangeres Hannah Pryor en is er een gastrol voor gitarist Reese Boyd.

Steve Babb gaat verder met een gewaagde bewering. “We zijn altijd sterk geweest in finales, maar met het laatste nummer The Return of Deadalus doen we iets dat we niet eerder hebben gedaan. Het is een instrumentale progrockjam van epische lengte.”

Nummers:
Launch Of The Deadalus
Wolf 359
Arion (18 Delphini b)
Mare Sirenum
Lost
Rift At WASP-12
Proxima Centauri B
Arise
The Return Of Deadalus