“Urskog” (Zweeds voor oerwoud) is het 14e album in de al rijke historie van deze groep. Het album neemt je met zes nummers mee op reis door de Zweedse natuur en seizoenen. De inspiratie hiervoor deed Hans Lundin op gedurende enkele fietstochten door het Zweedse land, maar komen ook eigen uitgebreide catalogus.

Lundin daarover: “De meeste nummers zijn geschreven in 2018. In die tijd werkte ik aan de 6-cd-box “Hans Lundin: The Solo Years 1982-1989”. Het opnieuw bekijken van mijn oude solo-albums was de basis voor “Urskog”. Het luisteren naar deze oude nummers was van invloed op mijn nieuwe nummers; er waren ook enkele gevallen waarin ik een mooie akkoord structuur of een melodisch fragment van een oud nummer nam en er iets geheel nieuws van maakte. Ik heb ook wat geluiden uit de jaren 80 gesampled die op het nieuwe album te horen zijn”.

Het album telt drie epics met een speelduur van (ruim) boven de tien minuten. Zo is het openingsnummer The Frozen Dead Of The Night een 19 minuten durend epos wat je voert van de koude en sombere midwinter tot naar de lente, de start van nieuw leven.

Op “Urskog” horen we ook een nieuwe drummer, de uit Engeland afkomstige Darby Todd. Hij vervangt Morgan Ågren, die sinds de revival van Kaipa, het album “Notes From The Past” uit 2002 de drummer was. Gitarist Per Nilsson legt uit: “Toen we de drums op wilden nemen was Morgan niet beschikbaar. Dat was de reden dat we met elkaar besloten dat hij Kaipa zou verlaten. Morgan’s fantastische en fantasierijke drumwerk siert de muziek van Kaipa al bijna twee decennia en acht albums, maar voor wat het waard is, we voelden dat dit een kans zou kunnen zijn om wat nieuwe grooves en nieuwe geluiden in Kaipa te brengen. Terwijl Hans Lundin een paar ideeën had voor de drum positie, had ik maar één persoon in gedachten, iemand wiens creativiteit die van Morgan evenaart, maar met meer een keiharde rock rand. Na het zien van een paar video’s van deze man was Hans ook overtuigd. Daarom is het een plezier om Darby Todd voor te stellen als de nieuwe drummer van Kaipa! Darby heeft een cv dat past bij een muzikant van zijn kaliber. Hij speelde onder meer met Devin Townsend, The Darkness, Gary Moore, Martin Barre en nog veel meer”.

“Urskog” verschijnt op 29 april 2022, zowel op cd, als elpee en ook digitaal.

Tracklist
The Frozen Dead Of The Night (18:52)
In A World Of Pines (10:04)
Urskog (7:57)
Wilderness Excursion (8:57)
In The Wastelands Of My Mind (6:13)
The Bitter Setting Sun (15:20)

Line-up
Aleena Gibson: zang
Hans Lundin: toetsen, zang
Patrik Lundström: zang
Per Nilsson: gitaar
Jonas Reingold: basgitaar
Darby Todd: drums

https://www.kaipa.info/