Februari volgend jaar verschijnt een nieuw soloalbum van Anneke van Giersbergen. “The Darkest Skies Are The Brightest” is een heel persoonlijke plaat met voornamelijk akoestisch werk.

De totstandkoming van het album is opmerkelijk. Nadat het debuutalbum van Vuur, “In This Moment We Are Free – Cities” ietwat lauw werd ontvangen, wilde Van Giersbergen eigenlijk snel met een opvolger komen, om de band meer bestaansrecht te geven. Maar ze had eerder een groot deel van haar spaargeld geïnvesteerd in het album en de daaropvolgende tour. “Ik was er niet klaar voor om nog meer grote financiële risico’s te nemen”, vertelt Van Giersbergen.

Ongeveer tegelijkertijd ontstonden er problemen in de privésfeer; het huwelijk met haar man, drummer Rob Snijders, stond onder grote druk. “Ik wist dat ik hier muzikaal iets mee wilde, maar dat het veel te persoonlijk zou worden voor een Vuur-album.”

Van Giersbergen trok zich terug in een hutje op de hei om te werken aan het nieuwe materiaal. In 2019 gevolgd door sessies in de studio met producer Gijs Coolen. Het resultaat is “The Darkest Skies Are The Brightest”, elf akoestische songs voorzien van panoramische strijkers, blazers en percussie.

Het verhaal loopt trouwens goed af. Anneke en haar man hebben de schade zo goed en zo kwaad als het ging gerepareerd en koesteren de hele periode als bijzonder waardevol.

“The Darkest Skies Are The Brightest” verschijnt 26 februari op cd, vinyl en digitaal.

Tracks:
1. Agape
2. Hurricane
3. My Promise
4. I Saw A Car
5. The Soul Knows
6. The End
7. Keep It Simple
8. Lo And Behold
9. Losing You
10. Survive
11. Love You Like I Love You