Swallow the Sun komt op 19 november met een nieuw album onder de naam “Moonflowers”. De Deluxe 3LP+2CD editie, Mediabook & het digitaal album komen met een klassieke versie, opnieuw gearrangeerd door het Trio Nox. Dit instrumentale album is gecomponeerd voor strijkers en opgenomen in de Sipoo-kerk in Finland. Op het reguliere album zal ook Cammie Gilbert van de Amerikaanse band Oceans Of Slumber te horen zijn.

Vanaf de afgelopen week worden al instrumentale nummers met het Trio Nox gelanceerd, een per week, inclusief geanimeerde video’s, gemaakt door Dronicon Films, in de aanloop naar de eerste single-release van het hoofdalbum.

Mastermind achter de band Juha Raivio: “Nadat ik in het najaar van 2020 klaar was met het schrijven van de muziek voor deze plaat, begon ik kleine instrumentale versies van de nummers voor viool, altviool, cello en piano te schrijven. Vooral omdat ik me afvroeg hoe deze intieme versies klinken in plaats van een volledig bandalbum. Het was echt prachtig om deze nummers op deze manier tot leven te zien komen, live opgenomen in een grote kerk in Finland. De echo’s weerkaatsen de muziek op de kerkmuren en je voelt de ziel van de oude houten instrumenten bespeeld door echte mensen op een heilige plaats. Nu terugkijkend, misschien heb ik deze versies alleen voor mezelf geschreven om op zijn minst een soort van schoonheid en troost in deze nummers te kunnen horen en voelen.

“Ik weet dat ik het niet mag zeggen, maar ik heb in feite een diepe hekel aan dit album. Ik haat waar het me naartoe brengt, wat het me laat voelen en wat het voor mij persoonlijk betekent (Raivio heeft de afgelopen jaren veel naasten verloren – RV). Maar in alle eerlijkheid, ik heb geen andere keuze dan er ook van te houden. Het enige dat telt voor mij is de muziek en het maakt niet uit hoe ik me voel, als de muziek maar doorgaat. Voor mij is dit album als een spiegel van een diepe zelfteleurstelling. Zelfs ik wil nog steeds geloven dat er meer is voor mij in dit leven. Maar ik hoef er niet meer over te praten. Muziek betekent tenslotte verschillende dingen voor iedereen van ons, door hoe we onze eigen paden hebben bewandeld, en dat is het mooie van muziek. Er is geen goed of fout.

“Ik wilde deze keer zelf de hoes van dit album maken, zodat het voor mij net zo eerlijk zou voelen als de muziek klinkt. Dus schilderde ik de maan op de hoes van ‘Moonflowers’ met mijn eigen bloed en versierde het met de bloemen die ik in de lente van 2016 heb geplukt en gedroogd. Misschien is het niet het meest opvallende kunstwerk dat ooit in deze wereld is gemaakt, maar voor mij is het alles. Ik was niet van plan om nieuwe muziek te schrijven voordat ik weer een richting in het leven had, maar uiteindelijk drong al deze muziek zich gewoon uit me tijdens de lange nachten van deze nooit eindigende lockdown-gevangenis. Uiteindelijk groeide er iets uit die leegte en het schrijven van deze liedjes zette me aan het denken over maanbloemen die bloeien op het donkerste uur van de nacht, dus die naam voelde goed om het album ook te geven.”

Overigens is toetsenist en achtergrondzanger Jaani Peuhu uitsluitend te horen in de achtergrondzang. Op het gebied van toetsen doet hij een stap terug vanwege het opstarten van zijn nieuwe band Mercury Circle. Progwereld houdt je ook daarover op de hoogte!

De tracklist van het album:

Moonflowers Bloom In Misery
Enemy
Woven Into Sorrow
Keep Your Heart Safe From Me
All Hallows’ Grieve (featuring Cammie Gilbert)
The Void
The Fight Of Your Life
This House Has No Home

Swallow the Sun bestaat uit:

Juha Raivio:  gitaren
Matti Honkonen:  bas
Mikko Kotamäki:  zang
Juuso Raatikainen:  drums
Juho Räihä:  gitaren

Website Swallow the Sun