Op 26 maart brengt Cosmograf een nieuw album uit, getiteld “Rattrapante”. Het omvat vijf nummers over menselijke interactie met het begrip “tijd”. “We meten het, maar verspillen het, het definieert ons bestaan en vormt onze herinneringen”, zegt Cosmograf-hoofdman Robin Armstrong. “Sommigen proberen het te verslaan door de eerste of de snelste te zijn en sommigen lijken de tijd zelf te overleven door hun prestaties.”

Het idee voor het album is geïnspireerd op zijn werk met mechanische horloges, vertelt Armstrong.   “Rattrapante is een Frans woord dat is afgeleid van ‘rattraper’ en betekent ‘inhalen’ of ‘heroveren’. Een Rattrapante-chronograaf kan 2 evenementen tegelijk timen, zoals een rondetijden en een laatste racetijd. Het was de perfecte metafoor voor onze eigen interactie met tijd.”

Chrissy Mostyn van The Blackheart Orchestra speelt als gast op de track, I Stick To You. “Het was briljant om met Chrissy samen te werken, die echt haar eigen donkere en etherische stempel drukte op het lied dat een mythisch verhaal over de vloek van onsterfelijkheid uitbeeldt”, zegt Armstrong. Op het album spelen verder drummer Kyle Fenton en stemacteur Tommy McNally.

“Cosmograf zou in oktober 2020 op het podium verschijnen met een reeks van drie shows, maar net als iedereen werden onze plannen onderbroken door de pandemie. Ik heb de tijd hergebruikt om zoveel mogelijk te schrijven, en het resultaat was veel albummateriaal over tijdgerelateerde thema’s. Er werden twee zeer verschillende schrijfrichtingen gevormd en het is goed mogelijk dat later dit jaar een tweede album wordt aangekondigd.”

Rattrapante wordt uitgebracht op het Gravity Dream Music-label in cd-, vinyl- en digitale formaten.