Het najaar is traditioneel een periode met veel albumreleases met de feestdagen in het vooruitzicht. Een overzicht van de laatste aankondigingen.

Porcupine Tree – The Delirium Years

   

Wie niet genoeg kan krijgen van het toch écht niet meer bij elkaar komende Porcupine Tree, kan zich laven aan alweer een heruitgave van het werk van de Britse band. Ditmaal gaat het om muziek uit 1991-1997, de periode dat PT zich verbonden had aan het label Delerium. In 2002 verscheen al eens een compilatie onder dezelfde naam, een dubbel-cd met 21 nummers. De nieuwe “The Delerium Years” biedt een overzicht van álle nummers uit die periode, op maar liefst 13 cd’s. Naast de bekende studioalbums (“On The Sunday Of Life”, “Up The Downstair”, “The Sky Moves Sideways” (inclusief de ep “Stars Die), “Signify” en het livealbum “Coma Divine”, bevat de box ook de complete trip van “Voyage 34”, “Staircase Infinities” en “Metanoia” en nog wat extra bonusmateriaal en obscure singles. Completer wordt het niet. Uiteraard ontbreekt ook het onvermijdelijke begeleidende boekwerk niet. “The Delerium Years” boxset verschijnt 20 november.

———

iamthemorning – Counting The Ghosts

Geen compleet album, maar een ep met twee nieuwe songs van het Russische duo, aangevuld met twee bewerkte traditionele kersthymnen. De nieuwe ep verschijnt op 4 december.

———

Riverside – Lost’n’Found-Live in Tilburg

013 in Tilburg is een populaire locatie om live-dvd’s op te nemen. Na onder meer Porcupine Tree (Anesthetize, 2010) en Flying Colors (Live in Europe, 2013) heeft nu ook Riverside een opname in Tilburg gemaakt. Deze dateert al van een tijdje geleden. Het gaat om een optreden uit 2015 in het kader van de Love Fear And The Time Machine-tour. Dat is niet voor niets, want het is de laatste tour waaraan de in 2016 overleden gitarist Piotr Grudzinski meedeed. Op het album staan liveversies van onder meer The Same River en een 20 minuten durende versie van Escalator Shrine. “Lost’n’Found-Live in Tilburg verschijnt op dvd, cd en vinyl op 11 december.

———

Gavin Harrison & Antoine Fafard – Chemical Reactions

Voor liefhebbers van jazz-fusion. Drummer Harrison werkt hierop samen met de Canadese bassist Antoine Fafard, die je zou kunnen kennen van de band Spaced Out. Sinds 2011 brengt hij werk onder zijn eigen naam uit, waarop hij samenwerkt met een keur aan bekende namen, waaronder Terry Bozzio, Simon Philips, Tod Sucherman en Chad Wakerman. “Chemical Reactions” verschijnt 11 december.

———

Need – Norchestrion: A Song For The End

Progmetal uit Griekenland. Na het succes van “Hegaiamas: A Song For Freedom”, gaat Need naar eigen zeggen nog een stapje verder en dat zou van “A Song For The End” het meest avontuurlijke en ambitieuze album maken. Het album verschijnt 12 januari.

———

Soen – Imperial

Het Zweedse Soen was dé verrassing van de eerste editie van Prognosis in maart 2019 in De Effenaar in Eindhoven. Inmiddels staat het vijfde studioalbum op stapel. “Imperial” bevat acht nummers met de inmiddels bekende melodieuze metalsound van de band. Er staat ook een tour op stapel – ijs en weder dienende – waarbij De Melkweg in Amsterdam aangedaan zou moeten worden op 23 april 2021. “Imperial” verschijnt 21 januari.

———

Steve Hackett – Under A Mediterranean Sky

Samen met zijn muzikale maatje Roger King nam Hackett de afgelopen maanden een akoestisch album op, geïnspireerd op de muziek en instrumenten rond de Middellandse Zee. Het is zijn eerste akoestische album sinds “Metamorpheus” uit 2005. Op de nieuwe plaat speelt hij naast de gebruikelijke gitaren ook de Zuid-Amerikaanse charango en de oed uit Irak. “Under A Mediterranean Sky” verschijnt op 21 januari.

———

Il Bacio della Medusa – AnimAcustica

Het Italiaanse sextet Il Bacio della Medusa komt met een livealbum, dat opgenomen is op 19 oktober 2019 in het 16e eeuwse Palazzo della Corgna in Castiglione del Lago. De band mixt jazz-rock, klassiek, symfonische muziek en zelfs folk tot een eigenzinnig resultaat. Het album is in zijn geheel akoestisch opgenomen en bevat één nieuwe studiotrack, Testament di un Poeta. Verschijningsdatum is nog niet bekend.