Veel fans hoopten het maar naarmate de tijd verstreek leek het steeds onwaarschijnlijker dat Porcupine Tree ooit nog bij elkaar zouden komen. Maar zie hier: de wonderen zijn de wereld nog niet uit en er verschijnt daadwerkelijk een nieuw album, wat ook nog eens vergezeld gaat met een Europese tour.

Fans moeten helaas nóg meer geduld bewaren, want het elfde studioalbum – getiteld “Closure / Continuation” – verschijnt pas over bijna acht maanden, op 24 juni 2022. Het voorgaande studioalbum “The Incident” dateert alweer uit 2009. Daarna volgde alleen nog een livealbum, “Octane Twisted” (2012) en de nodige heruitgaven al dan niet in een opnieuw gemixte versie.

Steven Wilson heeft bij herhaling gezegd dat Porcupine Tree wat hem betreft afgelopen is. Toch hintte hij in februari van dit jaar op een mogelijke reünie. In mei van dit jaar ontstond commotie op internet, nadat iemand had ontdekt dat Wilson, Richard Barbieri en Gavin Harrison een nieuwe onderneming hadden ingeschreven met de naam ‘Porcupine 3 Ltd’. En naar nu blijkt dus niet voor niets.

En het houdt nog niet op met het fraaie nieuws voor de fans. In oktober en november volgend jaar gaat de band op tournee door Europa. De Amsterdamse Ziggo Dome wordt daarbij aangedaan op maandag 7 november 2022. Dat zal het enige concert zijn in de Benelux. Wanneer de kaartverkoop start is nog niet bekend.

Vandaag bracht de band een eerste nummer van het album uit, het 8 minuten durende Harridan met daarin alles wat Porcupine Tree zo bekend maakte.

Wilson vertelt dat deze en enkele van de andere songs nog stammen uit de tijd net na “The Incident”. “Ze stonden ergens op een harddisk in een steeds groter wordende map met de naam ‘PT2012’, die later werd hernoemd naar ‘PT2015’, ‘PT2018’ en zo verder. Luisterend naar deze nummers werd ons duidelijk dat ze echt anders waren dan al ons werk buiten de band. Het is het gezamenlijke DNA van de mensen achter deze muziek die van de nummers onmiskenbaar een Porcupine Tree album maken.”

Porcupine Tree bestaat op dit moment uit Wilson, Barbieri en Harrison. Bassist Colin Edwin maakt geen deel meer uit van de nieuwe formatie.

Het zal niemand verbazen dat de band flink uitpakt straks qua uitgave van het nieuwe album. De zeven nieuwe nummers verschijnen niet alleen op cd/dubbel LP, maar ook in verschillende versies met gekleurd vinyl. Er verschijnt zelfs een versie op cassette! Voor de die-hard fans is uiteraard de deluxe uitgave onvermijdelijk. Daarin de standaard cd, een tweede schijf met 3 extra nummers, instrumentale versies, een Blu-ray met 5.1/Dolby Atmos én HD audio plus versies en uiteraard een boekwerk.