De Top 2000 op Radio 2 nadert het onvermijdelijke ‘Bohemian Rhapsody’-moment met rasse schreden, maar de alternatieve lijst, de Snob 2000, laat een heel andere nummer 1 zien. Arriving Somewhere But Not Here van Porcupine Tree staat fier bovenaan. Het nummer van het album “Deadwing” uit 2005 staat sinds 2015 onafgebroken in de top 10 van de Snob 2000. De band van Steven Wilson is sowieso goed vertegenwoordigd, met naast de nummer 1, Anesthetize (52), Lazarus (391), Fear of a Blank Planet (445), Blackest Eyes (788), Trains (797), en zelfs Russia on Ice (945).

Daarnaast vinden we ook Steven Wilson solo maar liefst zeven keer terug, onder meer met The Raven that Refused to Sing (47), Routine (65) en Drive Home (174).

Het zal niemand verbazen dat ons geliefde prog rock door de bezoekers van de site behoorlijk goed wordt gesteund. Vrijwel alle grote namen zijn in de lijst terug te vinden: Pink Floyd, Yes, Marillion, Genesis, King Crimson, maar ook minder grote namen, als Tame Impala en Leprous.

Tool is met Fear Inoculum (het nummer dus) na Rammstein de hoogste nieuwe binnenkomer op 25.

De Snob 2000 is een initiatief van de site Ondergewaardeerde Liedjes en wordt georganiseerd sinds 2012. Hét criterium voor de lijst is dat de nummers niet in de reguliere Top 2000 mogen staan. Om die reden vallen elk jaar enkele af, omdat ze zijn doorgegroeid. Dit jaar stemden ruim 2300 mensen op hun favoriete alternatieve muziek. De lijst is te beluisteren op Pinguin Radio.

Overigens zal Arriving Somewhere.. na dit jaar niet meer terugkeren in de lijst. De initiatiefnemers hebben bepaald dat een nummer maar één keer de hoogste notering mag krijgen. De maatregel is dit jaar ingevoerd omdat de afgelopen jaren steeds Radio Head (Exit Music) en Arcade Fire (Rebellion Lies) afwisselend op nummer 1 en 2 stonden.