Het programma van progfestival Prognosis is compleet. Niet alleen de line-up inclusief timetable is bekend, ook het conferenceprogramma en de clinics zijn nu definitief.

Prognosis wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden, op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart. Het festival in Eindhoven kende vorig jaar een geweldige start, met twee uitverkochte dagen, dankzij een uitgekiende line-up. Dit jaar zijn er weer grote namen te bewonderen op de twee podia in de Effenaar. Daarnaast zijn er ook deze keer weer diverse clinics en is er een conferentieprogramma. Deze vinden plaats in het nabijgelegen Dynamo.

De line-up is als volgt:
Op vrijdag spelen Dilemma, The Fierce & The Dead, The Ocean, Sermon, Enslaved, White Stones en als headliner Katatonia. Op zaterdag kun je kijken en luisteren naar Scarlet Stories, Rendezvous Point, The New Death Cult, Bruce Soord, Maraton, Masvidal, Sons of Apollo, Cellar Darling, Focus, Longdistance Calling en headliner Anathema. De laatste speelt een speciale set rond “We’re Here Because We’re Here”, het album waarmee de band doorbrak in het progmetalgenre, na eerder succes als doom/death metal band.

Sons of Apollo, een van de publiekstrekkers dit jaar op Prognosis.

Het conferentieprogramma gaat net als vorig jaar over de gang van zaken in de muziekindustrie, bijvoorbeeld hoe independent artiesten en promotors een voet tussen de deur krijgen in het territorium dat van oudsher wordt gedomineerd door de grote jongens. Onder de titel ‘Meet the managers’ is er een sessie over het belang van liveoptredens nu de neergang van de verkoop van cd’s maar niet te stoppen lijkt. Wil je Jerry Ewing, hoofdredacteur van het Engelse tijdschrift Prog Magazine ontmoeten, dan is dit je kans. Hij host een conferentie onder de titel ‘Waar gaat progressieve muziek heen in de 21e eeuw?’.

Dit jaar kun je Jerry Ewing ontmoeten, hoofdredacteur van het Engelse blad Prog Magazine.

En dan zijn er nog de clinics, waarbij je de kans krijgt om bekende, maar vooral erg goede muzikanten van dichtbij te bewonderen en waarbij je een kijkje krijgt in de keuken van hun kunnen. Dit jaar zijn er gitaarclinics van Menno Gootjes (Focus), Fredrik Åkesson (Opeth) en Roger Öjersson (Katatonia) op vrijdag. Op zaterdag kun je terecht bij een drumclinic van Baard Kolstad (Leprous en Rendezvous Point), een gitaarclinic van Ron Thal (Guns & Roses, Sons Of Apollo), twee vocalistenclinics van Jeff Scott Soto (Sons Of Apollo) en Paul Masvidal (Cynic) én een speciale clinic van Bruce Soord, die laat zien hoe de song In Exile in stereo is gemixt en hoe dat gedaan kan worden in 5.1 surround.

Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor zowel het festival (met gratis toegang voor de conferentie) als voor de clinics.