Met het ouder worden van veel artiesten in ons genre, neemt de behoefte om terug te kijken toe. Het gevolg is dat boeken over bands en artiesten in de progrock populairder zijn dan ooit.

Deze maand verscheen al “The Ballad Of Jethro Tull”, de door Ian Anderson zelf goedgekeurde biografie van zijn band. Het 224 pagina’s tellende boek bevat een download-code voor twee gesproken vertellingen van Anderson. Naar aanleiding van het boek gaat Tull zowaar weer serieus onder de bandnaam op toernee. “The Prog Years” focust op het materiaal van de meer proggy albums “Stand Up”, “Benefit”, “Aqualung”, “Thick As A Brick” en “A Passion Play”.

Ook een andere Anderson komt op 22 december met een boek. Jon Anderson heeft het deze keer niet over zijn tijd bij Yes, maar over de band daarvoor: The Warriors. Om te voorkomen dat mensen niet meer weten over wie het nu gaat heeft de uitgever het boek als ondertitel meegegeven “The Road To Yes”. Tegelijk met het boek verschijnt een album met niet eerder uitgebrachte demo’s van The Warriors. Interessant is dat uit de Warriors niet alleen Jon Anderson bekend is geworden, maar ook latere King Crimson drummer Ian Wallace, en bassist David Foster (Badger).

 

Toen de bekende Engelse popjournalist Sid Smith in 2002 zijn biografie van King Crimson uitbracht, was de band al bijna opgehouden te bestaan. In 2003 verscheen nog “The Power To Believe” en een laatste tour. “In The Court Of King Crimson” was een passende necrologie. Tot ieders verrassing – en waarschijnlijk nog wel het meest tot die van Robert Fripp – werd de band heropgericht in 2007 en is deze tot op de dag van vandaag alive & kicking. Dat schreeuwde om een update van het inmiddels al jarenlang uitverkochte boek. Deze maand verschijnt dan ook een geheel bijgewerkte en qua omvang ruimschoots verdubbelde uitgave. Verplichte kost voor elke Crimsonite.