Multi-instrumentalist Ray Shulman is overleden. Hij was een van de oprichters van de symfonische rockband Gentle Giant. In de band zong hij en speelde hij, zoals alle leden, verschillende instrumenten, maar de belangrijkste daarvan was de basgitaar.

Gentle Giant was actief van 1970 tot 1980. De band verrees uit de as van Simon Dupree And The Big Sound, waarin Shulman samen met zijn broers Derek en Phil speelde. In 1970 gingen ze, met gitarist Gary Green, toetsenist Kerry Minnear en drummer Martin Smith, verder als Gentle Giant. Het merendeel van de muziek was afkomstig van Ray en Minnear. De muziek van Gentle Giant heeft invloeden van folk, jazz, middeleeuws klassiek, barok en nog veel meer.

Vreemd genoeg werd Gentle Giant nooit zo groot als tijdgenoten Yes, Genesis en King Crimson. De invloed van de band was daarentegen wel groot. Een keur aan artiesten en bands noemt Gentle Giant als inspiratie, waaronder Echolyn, Spock’s Beard en Porcupine Tree. Haken is misschien wel het duidelijkste voorbeeld, getuige nummers als Cockroach King en Crystallised.

Na het uiteenvallen van Gentle Giant was Ray Shulman actief als componist voor commercials en games, en als producer voor onder meer Echo & The Bunnyman, The Sundays en The Sugarcubes (met Björk). Daarnaast produceerde hij dvd’s voor onder andere Genesis en Queen.

Shulman was al langere tijd ziek en overleed op 30 maart. Hij werd 73 jaar.