John Giblin kwam op 26 Februari 1952 ter wereld en groeide op in een muzikale familie in Bellshill, Schotland. Al op jonge leeftijd kwam John in aanraking met de basgitaar en speelde hij in veel lokale bands. In 1970 verhuisde hij naar Manchester en vervolgens naar Londen om daar sessiewerk te verrichten en de bassist te worden van de Latijns-Amerikaanse band Gonzalez. Zijn eerste wapenfeit op een album is “By Request” van Lian MacKintosh, een folkplaat.

Al snel werd John ook opgemerkt door progrockartiesten en toerde hij met Peter Gabriel, Kate Bush en Phil Collins, maar ook met Eric Clapton en Annie Lennox. In 1985 verving hij Derek Forbes als bassist van de Simple Minds en speelde mee op “Once Upon A Time”, de absolute doorbraak voor deze Schotse band. Met die band toert hij daarna uitgebreid over de hele wereld en is hij ook nog verantwoordelijk voor het baswerk op het album “Street Fighting Years’.

Tijdens zijn carrière werkte hij met talloze artiesten en groepen, die in een breed scala aan muzikale genres actief waren, met opvallend veel progrockartiesten. Om een paar wereldberoemde artiesten en bands te noemen: Peter Gabriel, Phil Collins, Asia, Fish, Billy Sherwood, David Sylvian, Manfred Mann’s Earthband, Jon Anderson, Kate Bush, Brand X en Brian Eno. Maar Giblin speelde ook samen met grote namen als Elton John, Eric Clapton, Eros Ramazzotti, Paul McCartney, Donovan, Mark Knopfler, George Martin, Sting, Wendell Richardson, Joan Armatrading, David Arnold, Richard Ashcroft, Big Dish, Colin Blunstone, Elkie Brooks, Duncan Browne, Sarah Brightman, Chris De Burgh, Exile, Roberta Flack, Al Green, Steve Harley en Natalie Imbruglia. En dan zijn we nog verre van compleet.

Zijn oeuvre als sessiemuzikant was dan ook enorm. Een korte blik op Discogs leverde een resultaat op van 255 bijdragen aan studioalbums, ep’s, compilaties en officiële opnames.  Een hele kleine selectie van albums waar hij zijn medewerking aan verleende: “Song of Seven” van Jon Anderson, “Never For Ever” van Kate Bush, “Face Value” van Phil Collins, “Vigil In a Wilderness of Mirrors” van Fish, “Peter Gabriel (3)” van Peter Gabriel, “Criminal Tango” van Manfred Mann’s Earth Band, “On Air” van The Alan Parsons Project en “Back Against the Wall” van Pink Floyd. Maar hij speelde ook mee op de soundtrack van de James Bond-film “Tomorrow Never Dies”.

Zijn laatste sessiewerken omvatten opnames voor een project van twee albums met Osibisa-gitarist Wendell Richardson en een eerbetoon aan John Martyn.

Twee heel bekende songs waarin Giblin verantwoordelijk is voor het baswerk zijn In The Air Tonight van Phil Collins en Belfast Child van de Simple Minds. In beide video’s figureert hij overigens niet.

Zondag 14 mei 2023 is John Giblin na een kort ziekbied in Cheltenham overleden.