Het IJslandse trio Sigur Rós is na tien jaar weer herenigd en presenteert op 16 juni een nieuwe plaat,  “ATTA”.  Dit nieuws is pas kort voor de release bekendgemaakt.
Echter, het schrijven en opnemen voor de 10-trackplaat begon al in 2019, toen zanger en gitarist Jónsi en bassist Georg Hólm herenigd werden met toetsenist Kjartan Sveinsson, die de band in 2012 had verlaten.  De band laat weten: “Toen we begonnen met het schrijven van het album vroegen wij ons af of het niet gewoon leuk zou zijn iets moois te creëren”. Ze wilden dit combineren met het agressieve karakter van hun laatste studioalbum, “Kveikur” uit 2013.

De cd is opgenomen in meerdere continenten en studio’s, waaronder de legendarische Abbey Road Studios in Londen. Op “ATTA” kun je het London Contemporary Orchestra onder leiding van Robert Ames horen. Ook verleent het blazersensemble Brassgat í Bala zijn medewerking aan het album. Het is gemixt en gecoproduceerd door Paul Corley, die bijvoorbeeld ook de cd’s van Jónsi heeft geproduceerd. 

De cd zal worden uitgebracht door het label BMG en de hoes is een foto van een tafereel in IJsland in 1983. Kunstenaar Rúrí zette toen een zeventien meter hoge regenboogvlag in brand. Met die regenboogvlag wil de band zich ook stevig mengen in de LHBTIQ+-discussie. 

Sigur Rós zal de release van het album ondersteunen met een kleine tour door Europa en Noord-Amerika, met een 41-koppig orkest. Zaterdag 17 Juni staat de band in het Concertgebouw in Amsterdam.


Nummers op “ATTA”:

Glód
Blóðberg
Skel
Klettur
Mór
Andrá
Gold
Ylur
Fall
8

Official Website