Toetsenist en componist Vangelis is deze week overleden. Zijn familie maakte dat gisteren bekend. De oorzaak is niet vermeld, wel dat hij werd verpleegd in een Frans ziekenhuis.

Vangelis Papathanassiou werd geboren in Agria, Griekenland, in 1943. Hij werd voor het eerst bekend als toetsenist van de band Aphrodite’s Child, met zanger Demis Roussos, die een grote hit scoorde met Rain and Tears in 1968. Voor ons proggers werd het vooral interessant met het album “666”, een conceptalbum over het boek Openbaringen, met zeer vooruitstrevende muziek. De band was toen echter al uit elkaar. Vangelis ging daarna solo en werd bekend van synthesizer-georiënteerde albums als “Heaven and Hell” (1975), “Albedo 0.39” (1976) en “Spiral” (1977).

Hij werd gevraagd als opvolger van Rick Wakeman in Yes, wat hij weigerde, maar zo maakte hij wel kennis met Jon Anderson, waarmee hij in de jaren erna veelvuldig samenwerkte. Samen maakten ze vier albums als Jon & Vangelis, met hits als I Hear You Now (1979) en het later door Donna Summer gecoverde State of Independence (1981).

In de latere jaren legde Vangelis zich vooral toe op filmmuziek, zoals Chariots of Fire (1981) en 1492: Conquest of Paradise (1992). Vorig jaar verscheen nog het soloalbum Juno to Jupiter.

Vangelis is 79 jaar geworden.